Samfunnstopper samles for å diskutere bakteriofager som middel til å bekjempe antibiotikaresistens

Denne saken er eldre enn to år

7. august møter administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Gaute Lenvik og rekke topper innen helse, forskning og samfunnsliv  statsminister Erna Solberg på Leknes i Lofoten for å snakke om mulighetene som ligger i bruk av såkalte bakteriofager i kampen mot antibiotikaresistens.

Toppmøtet i Lofoten innledes med at statsminister Erna Solberg legger ned grunnsteinen for STIM sitt nye hovedkontor og bakteriofagfabrikk i Storeidøya ved Leknes, før panelet setter seg til bords for å diskutere perspektivene og mulighetene som forskning på bakteriofager åpner for.

Bakterienes naturlige fiende

Bakteriofager er virus som infiserer og dreper bakterier. De forekommer naturlig overalt: i maten, i kroppen, i havet og de finnes i astronomiske antall. Forskning viser at bruk av såkalte bakteriofager har potensial til å bli en viktig del av løsningen i kampen mot antibiotikaresistens.

I 2018 lanserte STIM sitt første bakteriofagbaserte produkt til havbruksnæringen. Dette brukes mot bakterien som gir sykdommen yersiniose hos laks. Produktet består i hovedsak av (enorme mengder) oppformerte bakteriofager som ved tilsetting i driftsvann eller biofilter raskt slår ned forekomsten av den skadelige bakterien og hindrer sykdomsutbrudd.

I motsetning til antibiotika, som har en rekke uheldige bieffekter, angriper bakteriofagene utelukkende sine spesifikke målbakterier og påvirker ellers verken fisk eller vannmiljø. Bakteriofager derfor har potensial til å bli en viktig del av løsningen i kampen mot antibiotikaresistens.

Skal identifisere bakteriofager mot «vintersår»

På Veterinærinstituttet er Karoline Sveinsson i startfasen på et dr-gradsopplegg med fokus på å isolere og karakterisere bakteriofager som kan settes inn i kampen mot sykdommen «vintersår» hos oppdrettslaks som forårsakes av bakterien «Moritella viscosa». Dette er en sykdom som forårsaker dårlig velferd, dødelighet og som gjør at fisk kan bli vraket ved slakt. Bakterien utgjør en potensiell alvorlig trussel i RAS-anlegg med sjøvanninntak (lukkede anlegg) og vaksinering beskytter ikke alltid 100%.

Målet er å kartlegge hvilke bakteriofager som potensielt kan brukes i behandling og forebygging av «vintersår».


I tillegg til Erna Solberg har toppmøtet følgende deltakere:

Ole Erik Almlid, administrerende direktør, NHO
Lars Vorland, professor dr. med, helseleder og tidligere administrerende direktør i Helse Nord RHF
Karita Bekkemellem, administrerende direktør, Legemiddelindustriforeningen (LMI)
Kenneth Ruud, prorektor UiT – Norges arktiske universitet
Anita Schumacher, administrerende direktør, Universitetssykehuset i Nord-Norge
Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen
Gaute Lenvik, administrerende direktør, Veterinærinstituttet
Gunnar Simonsen, professor, UiT – Norges Arktiske Universitet
Hans Petter Kleppen, forskningsdirektør i STIM og ACD Pharmaceuticals
Jim-Roger Nordly, administrerende direktør, STIM

Del artikkel