Moseng er gjest i en ny episode av VETpodden og forteller oss litt om hvem hun er, hvilken bakgrunn hun har og om den viktige oppgaven å synliggjøre instituttet og samfunnsoppdraget. Hun har mange spennende og utfordrende oppgaver foran seg, og er tydelig på hva som blir det viktigste.
-Den aller viktigste oppgaven er å gjøre Veterinærinstituttet enda mer synlig og forsterke omdømmet til instituttet. Jeg vil også vise, både internt og eksternt, hvorfor vi er så viktige i Norge og internasjonalt og hva det betyr. Å få ut det budskapet, vil styrke Veterinærinstituttet og alt vi er satt til å ivareta.
Engasjerte og dedikerte mennesker
-Menneskene her på Veterinærinstituttet har mye kunnskap og er engasjerte og dedikerte til jobben sin. Jeg har verdens beste flokk rundt meg, og jeg vil at de skal kunne gjøre sin jobb bra og ha det godt på jobben. På Veterinærinstituttet er vi én flokk med felles mål i ett institutt, samtidig som vi dekker hele landet ved å være representert mange steder i landet med forskjellige oppgaver. Vi ønsker alle å utvikle oss sammen, gi god forvaltningsstøtte, bidra til bærekraftige bionæringer osv. Kort sagt; gjøre alt det vi skal i forhold til dagens og fremtidens samfunnsoppdrag, sier Moseng.
Torill Moseng er utdannet veterinær ved Norges veterinærhøgskole (NMBU), nå Veterinærinstituttets nærmeste nabo på Ås. Fra 2014 og til nå jobbet hun som president i Den norske veterinærforening. Hun har hatt flere internasjonale verv, blant annet som visepresident i Den europeiske veterinærorganisasjonen. Hun har lang yrkespraksis som dyrlege og har drevet egen dyreklinikk, og hun har alltid vært opptatt av veterinærenes samfunnsoppdrag. I sin tidligere jobb arbeidet hun med et bredt spekter av oppgaver både nasjonalt og internasjonalt.
- Jeg jobbet med mange spennende oppgaver og reiste mye rundt og besøkte folk der de var. Det handlet om arbeid for å bidra til å trygge maten og passe at man ikke ble smittet av alvorlige sykdommer. Også å se på sammenhengen mellom dyr og mennesker i et Én helse-perspektiv. I tillegg jobbet jeg mye inn mot forvaltningen, sier Moseng.
-Vi må lære av og samhandle med andre land
Direktøren understreker Veterinærinstituttets nasjonale posisjon for kunnskapsutvikling og beredskap som også krever at vi lærer av og samhandler med andre land.
-Vi nordmenn kan være litt eplekjekke, men vi kan lære så mye av andre land. Noe er vi kjempegode på, mens andre er bedre på andre ting. Det er veldig nyttig når vi skal samhandle og sikre god dyrehelse, ènhelse og trygg mat i Norge. Alt henger sammen, og på instituttet har vi dyktige medarbeidere med bred fagkunnskap og mange yrkesgrupper som har mye viktig å bidra med inn til samfunnet. Kunnskap og forskning er grunnplanken ved Veterinærinstituttet, sier Moseng.
Den nye direktøren sier at den første tiden i den nye stillingen så langt har vært både spennende og lærerik. De første ukene har hun vært opptatt av å møte og snakke med flest mulig.
-Det er viktig for meg at alle på Veterinærinstituttet skal ha det bra på jobben, bli sett og være en del av teamet. Når folk har det bra jobber vi enda bedre med samfunnsoppdraget vårt; å sikre god dyrehelse, folkehelse og trygg mat i Norge, sier Moseng.
Hør hele episoden i VETpodden.