Oppdaterte analyser for sist ukes CWD-funn

Denne saken er eldre enn to år

Diagnostiske analyser fra sist ukes forskningsfunn av CWD-prioner i en vevsprøve fra endetarm hos villrein er nå klare. 

- Analyser utført etter obduksjon ved Veterinærinstituttet viser at dyret var smittet med skrantesjuke, oppdaget tidlig i sykdomsforløpet. Prioner kunne derfor påvises i ulike lymfeknuter, men hadde ennå ikke nådd ryggmarg og hjerne, forklarer seniorforsker Sylvie Benestad.

Følger EU-regler

Diagnostikk av prionsykdommer hos dyr (bla. skrapesjuke, skrantesjuke og kugalskap) følger EU sitt regelverk for godkjente metoder. Etter dette regelverket er det kun fravær av prioner i hjernevev som kan «friskmelde» et dyr for prionsykdom. Forekomsten av prioner i ulike vev i dyrekroppen varierer mellom ulike dyrearter, sykdomsvarianter og dyrets genetikk. Felles for alle dyr er at prioner påvises i hjernevev i sluttstadiet av sykdommen og derfor er dette vevet internasjonalt godkjent for CWD-diagnostikk.

Hos villrein i Norge og ulike hjorteviltarter i Nord-Amerika, kan prioner også påvises i lymfatisk vev, som mandler i svelget og lymfeknuter, tidligere enn i hjernen. Derfor ønsker man å inkludere lymfeknuter ved diagnostikk av CWD, noe som øker muligheten for å oppdage sykdommen. Alle jegere som skal sende inn hjerneprøve tilbys å legge ved lymfeknuter fra jaktet vilt. 

Norge følger EU sitt regelverk, der funn av prioner er nok for å si at dyret har prionsykdom, uavhengig av hvor i kroppen disse påvises. Fravær av prioner i lymfatisk vev kan ikke «friskmelde» dyret, det vil si at manglende påvisning i dette vevet alene ikke er godkjent som negativ diagnose.

Nye metoder vil ta tid

Det siste skrantesjuketilfellet hos villrein ble avdekket i lymfatisk vev, gjennom et forskningsprosjekt der målet er å etablere en metode for å kunne påvise CWD-smitte hos levende norske hjortedyr.

På sikt kan en slik metode være et supplement til øvrig CWD-diagnostikk og overvåking. En test for levende dyr kan være nyttig i arbeidet med en reetablering av villreinstammen i Nordfjella. Det siste forskningsfunnet understreker viktigheten av å forske for å finne gode, kunnskapsbaserte svar om skrantesjuke, sier CWD-koordinator Jørn Våge ved Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttets pressemelding om 6. påvisning av CWD i Norge. 

Del artikkel