Nye retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærforeningen har utarbeidet nye retningslinjer i samarbeid med Veterinærinstituttet, Smådyrpraktiserende veterinærers forening, Hestepraktiserende veterinærer forening og Mattilsynet. For å overvåke den nasjonale situasjonen er det bl.a. anbefalt at bakterieisolater sendes til Veterinærinstituttet som er et nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens.

-Målet med retningslinjene er at veterinærer skal få hjelp til å håndtere situasjoner hvor det påvises meldepliktige resistente bakterier hos kjæledyr eller hos hest, sier Seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.

Rådene i «Retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier» er nå publisert og omfatter også tiltak i virksomhetene hvor det blir påvist resistente bakterier, samt råd og veiledning til dyreeierne.

En rekke antibiotikaresistente bakterier ble gjort meldepliktige i 2019. For kjæledyr og hest, er disse meldepliktige som C-sykdommer. Hvilke antibiotikaresistente bakterier som til enhver tid er meldepliktig kommer fram av vedleggene i Forskrift om varsel og melding om sjukdom hos dyr. Det pågår en oppdatering av disse listene, og det vil kunne komme endringer også for antibiotikaresistente bakterier.

Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens hos bakterier fra dyr i Norge (NRL-AMR). Antibiotikaresistens kan være forårsaket av mange forskjellige mekanismer. For å vite hvilke mekanismer som er til stede, samt å kunne sammenlikne isolater, er det ofte behov for å karakterisere bakterieisolatene ved hjelp av genetiske metoder.

-Slik kan vi overvåke om en eventuell økning av resistens er forårsaket av spesielle mobile genetiske elementer, eller f.eks. identifisere et utbrudd av MRSA eller MRSP, forklarer Urdahl.

Det anbefales å sende følgende isolater til NRL-AMR for å overvåke den nasjonale situasjonen:

  • Kolistinresistente Entereobacteriaceae
  • ESBL/AmpC produserende Enterobacteriaceae (Enterobacteriaceae resistente mot 3. og/eller 4. generasjons cefalosporiner)
  • Karbapenemaseproduserende/ karbapenemresistente Enterobacteriaceae, samt karbapenemresistente Pseudomonas og Acinetobacter
  • Linezolidresistente Enterococcus faecium og E. faecalis
  • MRSA (Meticillinresistente Staphylococcus aureus)
  • MRSP (Meticillinresistente Staphylococcus pseudintermedius)

-Ta alltid kontakt med nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens først for nærmere avtale om innsendelse av isolater slik at vi er forberedt, sier Urdahl.

NRL-AMR kan nås på e-post: NRL-AMR@vetinst.no

Her kan du finne Retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier. 

Del artikkel