Veterinærinstituttet er og har vært en av de viktigste bidragsyterne til å forske fram ny kunnskap om årsaksforhold, bekjempelse og kontroll av fiskesykdommer, og denne forskningen har hatt og har stor betydning for å sikre veksten i næringen.
I brosjyren kan du lese om våre pågående og nylig avsluttede prosjekter sortert og presentert under kapitler om:
· Lakselus
· Fiskevelferd og ny teknologi
· Fiskevaksiner og immunresponser
· Akvatisk biosikkerhet og epidemiologi
· Fiskesykdommer
· Blå mattrygghet og matproduksjon.
Kontroll med lakselus er helt avgjørende for en bærekraftig vekst. Veterinærinstituttet forsker på lakselus ut fra ulike tilnærminger og angrepsvinkler, blant annet resistensutvikling, immunologiske forhold, forskjellige medikamentfrie behandlingsregimer og utprøving av ny oppdrettsteknologi som hindrer luseangrep på laksen.
Fiskevelferd er et satsningsområde for Veterinærinstituttet. Vi samarbeider tett med fiskehelsetjenester, oppdrettere, teknologileverandører og andre forskningsinstitusjoner gjennom en helhetlig tilnærming til velferd hos fisk.
Fiskevaksiner: Sykdomsutbrudd utgjør en av de største truslene mot fortsatt vekst innenforoppdrettsnæringen. Utvikling av nye fiskevaksiner og nye vaksinekonsepter er derfor en viktig del av Veterinærinstituttets fiskehelseforskning.
Akvatisk biosikkerhet og epidemiologi: Veterinærinstituttet jobber med forskning og utvikling av effektive metoder og konsepter for bedret biosikkerhet i akvakultur og akvatisk miljø, og har en stor portefølje innen området, både gjennom strategiske satsninger og prosjekttilfang fra eksterne finansieringskilder. Som beredskapsinstitusjon har Veterinærinstituttet stort fokus på nye infeksjonssykdommer hos fisk, såkalte emerging diseases. Tidlig påvisning, utvikling av diagnostiske metoder, smittebekjempelse og kontroll er derfor høyt prioriterte forskningsområder.
Fiskesykdommer: Veterinærinstituttet har lang erfaring med å oppklare sykdommer og overvåke helsestatus hos både villfisk og oppdrettsfisk. Forskningsaktivitetene er særlig rettet mot tapsbringende smittsomme sykdommer og mot sykdommer som kan bli en trussel mot fiskehelsen i framtiden.
Blå mattrygghet og matproduksjon: Verdens matproduksjon innen akvakultursektoren er etterspurt og øker. Med økt etterspørsel stiger også presset på produksjonssystemer. Dette fører ofte til problemer med sjømattrygghet og biosikkerhet. Veterinærinstituttet har i mange år hatt forskningsaktivitet som fokuserer på matvaretrygghet i akvakultur.
Les brosjyren Frisk fisk og bærekraft
Ønsker du brosjyren i papirformat? Send en henvendelse med navn og adresse til mari.press@vetinst.no.