Seniorforsker ved Veterinærinstituttet Cecilie Mejdell er en av forfatterne bak artikkelen «Caring for the horse in a cold climate - Reviewing principles for thermoregulation and horse preferences». Denne er nå publisert i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science.
-Artikkelen gir en oversikt over mekanismer og faktorer som påvirker temperaturregulering hos hester. Hensikten med artikkelen er å gi hesteeiere et godt grunnlag for å forstå hvilke utfordringer hesten står overfor i forbindelse med trening, oppstalling og utegang under ulike værforhold, og dermed treffe best mulige tiltak, forteller Cecilie Mejdell.
Forfatterne gir en oversikt over hvilke mekanismer hester bruker for å opprettholde passe kroppstemperatur under skiftende værforhold, hvilke utfordringer hester møter, med spesiell vekt på den kalde årstiden. De tar opp hvilke faktorer hesteeiere bør være oppmerksomme på og ulike tiltak de kan iverksette når det gjelder miljø og stell, for å støtte opp under hestens egen evne til temperaturregulering.
Det beste er om hesten gis mulighet til å velge
-En rekke mekanismer sørger for at hester kan opprettholde jevn kroppstemperatur under skiftende forhold. Når hesten føler seg for varm vil den oppsøke skygge eller vindfulle plasser, og varmetapet fra huden til omgivelsene øker ved at blodkarene i huden utvider seg og svette fordamper. Når det er kaldt, senkes varmetapet ved at blodkar i huden trekker seg sammen og hårlagets isolasjonsevne øker ved at hårene reiser seg, påpeker Mejdell.
Varmeproduksjonen kan økes ved at hesten beveger seg eller spiser mer. Måten hester holdes på, stelles og brukes påvirker evnen til temperaturregulering. Mange eiere legger på et dekken for å holde hesten tørr og varm når det er kaldt eller det regner og blåser. Dersom været er mildt, eller det endrer seg i løpet av dagen og sola skinner, vil derimot dekkenet redusere effekten av hestens mekanismer for å kvitte seg med overskuddsvarme.
-Da hjelper det lite å sende varmt blod til hudoverflaten eller å svette. Det beste er om hesten gis mulighet til å velge, at den har en luftegård med leskur eller trær som beskytter mot sol, regn og vind, og har plass til å bevege seg, sier hun.
Bak den vitenskapelige publiseringen står Cecilie Mejdell fra Veterinærinstituttet, Knut Egil Bøe fra NMBU, fakultet for biovitenskap og Grete H.M. Jørgensen fra NIBIO.