Kampen mot antibiotikaresistens krever internasjonalt samarbeid

Denne saken er eldre enn to år

Antibiotikaresistens er et raskt voksende problem i verden og utgjør en alvorlig trussel mot global helse. Løsningen er koordinert innsats tvers av fagmiljøer og landegrenser.

- Den eneste måten vi kan lykkes med å bekjempe problemet med antibiotikaresistente bakterier er å jobbe internasjonalt og ut fra tankegangen om at helsen til dyr og mennesker, og miljøet henger sammen, sier Gaute Lenvik, administrerende direktør ved Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet deltok nylig på et G20-møte om antibiotikaresistens i Berlin sammen med G20-landenes veterinærinstitutter og folkehelseinstitutter.

Norge som gjesteland i G20

Norge er invitert til å være gjesteland under det tyske G20-formannskapet i 2017. G20-landene har besluttet å prioritere arbeidet mot antibiotikaresistens. G20 består av de 19 største nasjonale økonomiene i verden, samt EU.

Norge har et lavt forbruk av antibiotika til dyr og fisk. Slik er det ikke i mange andre land. - Det gode arbeidet som gjøres for å bekjempe antibiotikaresistens i Norge gjør at vi blir invitert til å bidra i G20-landenes arbeid mot antibiotikaresistens, sier Lenvik.

Landbruksministre fra G20-landene undertegnet i januar en erklæring om å redusere bruken av antibiotika i landbruket. -Kampen mot antibiotikaresistens krever bred innsats, og da må vi også se på antibiotikabruken i verdens matproduksjon, sier Lenvik.

Bidrar til å styrke samarbeid

På G20-møtet i Berlin deltok fra Veterinærinstituttet administrerende direktør Gaute Lenvik, Jorun Jarp direktør for beredskap og sikkerhet og Carlos das Neves, seksjonsleder for mattrygghet og nye helsetrusler.

Jarp og das Neves deltok på fagmøtene. Temaene som ble diskutert her var sykdomsforebygging, riktig bruk av antibiotika og systemer for overvåking av antibiotikaresistens. G20-landene diskuterte også konkret hva som kan gjøres for å støtte antibiotikaresistens-strategien til WHO, FAO og OIE.

- Vi opplevde stor interesse blant de andre landene for situasjonen i Norge og måten vi jobber med antibiotikaresistens her. Dessuten kan vi lære av andre land, og det er interessant at for eksempel Japan ser mot Norge når de nå utvikler en plan mot antibiotikaresistens i akvakultur, og at Brasil uttrykte interesse for videre samarbeid med Norge, sier das Neves.

Status antibiotikaforbruk og resistens i Norge

28. september legger Veterinærinstituttet frem resultatene fra overvåkingsprogrammet NORM-VET, som gir status for antibiotikaforbruk og resistens hos dyr, mat og miljø i Norge.

Del artikkel