Kampen mot antibiotikaresistens krever felles innsats for mennesker og dyr

Denne saken er eldre enn to år

Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet arrangerte i dag første felles overrekkelse av NORM og NORM-VET rapporten, som gir årlig status om antibiotikaforbruk til mennesker og dyr, samt antibiotikaresistens hos mennesker, dyr og i mat.

- Bruk av antibiotika, både til dyr og til mennesker, er den viktigste driveren for utviklingen av antibiotikaresistens.  Antibiotikaresistens er et økende problem verden over og kan overføres mellom mennesker og dyr. Derfor må vi jobbe sammen i kampen mot antibiotikaresistens, sier Gaute Lenvik, administrerende direktør ved Veterinærinstituttet.

I NORM og NORM-VET rapporten dokumenteres hvor mye antibiotika som brukes til mennesker og dyr i Norge, samt forekomsten av antibiotikaresistens hos mennesker, dyr og i mat.

NORM-VET koordineres av Veterinærinstituttet på oppdrag for Mattilsynet. NORM koordineres av Universitetssykehuset Nord-Norge for Folkehelseinstituttet på oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet.

- For å kunne iverksette effektive tiltak, så må vi blant annet ha detaljert kunnskap om antibiotikaforbruket til mennesker og dyr samt over forekomsten av resistente bakterier hos mennesker, dyr og i mat. Derfor er resultatene fra disse overvåkingsprogrammene viktig, sier Jasper Littmann, fagdirektør ved Senter for antimikrobiell resistens ved Folkehelseinstituttet.

På dyresiden er Norge bedre stilt enn store deler av verden. - Men Norge påvirkes av det som skjer i resten av verden, og derfor er det viktig å følge med på utviklingen, sier Lenvik.

Kontaktpersoner:

  • Gaute Lenvik, administrerende direktør ved Veterinærinstituttet
  • Jasper Littmann, fagdirektør ved Senter for antimikrobiell resistens ved Folkehelseinstituttet

Del artikkel