«Forskning, akvatisk biosikkerhet» er en seksjon med 18 ansatte i Bergen og Ås, og inngår i avdeling for «Fiskehelse og fiskevelferd» på Veterinærinstituttet. Seksjonen har blant annet spesialister innen sykdomsoppklaring, bakteriologi, virologi, miljø-DNA/RNA og immunologi, i tillegg til utvikling av digital patologi.
–Ved å flytte seksjonsledelsen fra Ås til Bergen, vil samhandlingspotensialet som ligger i det sterke marine miljøet i Bergen og på Vestlandet kunne utnyttes enda bedre. I tillegg frigis en av Veterinærinstituttet mest erfarne histopatologer og ekspert for verdens dyrehelseorganisasjon, Ole Bendik Dale, tilbake til fag og aktiv forskning, sier avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd, Edgar Brun.
Fortsatt redaktør for Fiskehelserapporten
Sommerset ble ansatt som fagansvarlig for fiskehelse hos Veterinærinstiuttet desember 2018, med kontorsted Bergen. Her har hun blant annet vært hovedredaktør for Fiskehelserapporten og deltatt aktivt i fagformidling, standardiseringsarbeid, prosjektakkvisisjon, næringskontakt og oppdrag. Hun fortsetter som redaktør av Fiskehelserapporten.
–Jeg er veldig motivert for å ta fatt på jobben. Seksjonen har et stort og viktig nedslagsfelt når det gjelder kunnskap og råd for økt biosikkerhet eller smitteforebyggingen i oppdrettsnæringen, noe som også vil komme villfisken til gode. Jeg ønsker også at Veterinærinstituttet skal bli enda synligere i bergensmiljøet, sier Ingunn Sommerset.
Utvandret sunnmøring
Sommerset er utdannet mikrobiolog ved Universitetet i Bergen og doktorgrad på nodavirus hos oppdrettskveite, utført på Havforskningsinstituttet i Bergen i 2004. Fra 2004 til 2018 hadde hun ulike stillinger i vaksinefirmaet MSD Animal Health. Hun er oppvokst på et småbruk i Vanylven kommune på Sunnmøre, med oppdrettsmerder rett utenfor småbåthavna. Siden tidlig på nittitallet har hun bodd i Bergen.