Holdt kurs i Malawi om håndtering av farlige smittestoffer

I forbindelse med et prosjekt finansiert av NORAD, har Veterinærinstituttet denne uken bistått Folkehelseinstituttet (FHI) som holdt tre dagers kurs i Lilongwe i Malawi for ansatte ved Folkehelseinstituttet (PHIM) og Veterinærinstituttet (CVL). Deltakerne lærte hvordan jobbe med høyrisikoagens på laboratoriet, for å hindre smitte av arbeidstakere, samt utilsiktet utslipp til miljøet og resten av samfunnet (biotrygghet). De lærte også hvordan forhindre at personer med kriminelle hensikt får tilgang til slike agens, som oppbevares i laboratoriet (biosikkerhet).

-I tillegg til å arrangere forelesninger og kurs for ca 20 ansatte, fikk vi også besøke laboratoriene både ved CVL og PHIM. Jeg holdt også sammen med veterinær ved CVL Joseph Nkhoma, en presentasjon om rabies, hvor jeg forklarte norske forhold og Nkhoma beskrev situasjonen i Malawi, forteller seniorforsker ved Veterinærinstituttet Siv Klevar. Nkhoma hadde også et foredrag om CVL og beskrev et utbrudd med anthrax hos flodhester i 2018.

I Malawi rapporteres det om ca 500 humane dødsfall hvert år på grunn av rabies, og fleste som dør er under 15 år. Grunnet underrapportering og manglende diagnostiske tilbud regner man med at det er langt flere som dør av denne fryktede sykdommen.

Det ble veldig gode diskusjoner mellom ansatte på PHIM og CVL rundt håndteringen av smittsomme agens.

Godt mottatt av deltakerne

-Selv om lederne ved de to Malawiske institusjonen har relativt god kunnskap til hverandres samfunnsansvar, så var det ganske opplagt at flere av de laboratorieansatte ikke var klar over arbeidsoppgavene til sine kollegaer ved tilsvarende organisasjoner. Kurset ble derfor veldig godt mottatt av deltagerne, og i tillegg til gode faglige foredrag fra FHI ansatte, så opplevde vi at det mest nyttige for våre kollegaer i Malawi var å bli kjent og å dele utfordringer og kunnskap med hverandre, sier Klevar.

Del artikkel