EU «En helse» rapport om antibiotikaresistens

Denne saken er eldre enn to år

En fersk rapport utført på oppdrag av EU-kommisjonen støtter tidligere funn om at det er en sammenheng mellom forbruk av antibakterielle midler til matproduserende dyr og hos mennesker og forekomst av antibiotikaresistens i disse sektorene.

En av hovedkonklusjonene i rapporten er at jo mer antibiotika som brukes, jo større er sannsynligheten for at man finner antibiotikaresistente bakterier.

Rapporten ble utarbeidet av ECDC, EFSA og EMA på oppdrag fra EU-kommisjonen, og presenterer en integrert analyse av data for forbruk av antibakterielle midler og antibiotikaresistens både for humanmedisinen og matproduserende dyr. Dette er den andre Joint Interagency Antimicrobial Consumption and Resistance Analysis (JIACRA) rapporten som publiseres av de tre EU institusjonene. Seniorforsker Kari Grave ved Veterinærinstituttet har deltatt i arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten.

Rapporten understreker viktigheten av å fremme tiltak for riktig bruk av antibiotika både til matproduserende dyr og mennesker fordi dette vil bidra til å redusere forbruket og derved forekomsten av antibiotikaresistens.

Store forskjeller mellom landene

Rapporten viser at det er store forskjeller mellom EU/EØS landene når det gjelder forbruk av antibakterielle midler både til dyr og hos mennesker. Forbruket av antibakterielle midler var lavere eller mye lavere til matproduserende dyr enn i humanmedisinen i 18 av de 28 landene som var inkludert i analysen, i to land var det på samme nivå, mens i 8 land var forbruket høyere og i noen tilfeller mye høyere til matproduserende dyr enn i humanmedisinen.

Spesielt fokus på prioriterte kritisk viktige antibiotika

I rapporten er det spesielt fokus på visse typer antibiotika som av Verdens helseorganisasjon (WHO) er klassifisert som kritisk viktige antibiotika (CIA) og som har høyest prioritet for bruk til mennesker. Disse er tredje og fjerde generasjon cefalosporiner, fluorokinoloner og andre kinoloner, makrolider, polymyksiner (colistin) og glykopeptider (ikke tillatt å bruke til matproduserende dyr i EU/EØS-området).

Data fra de 28 landene som var inkludert i analysen viser at total forbruket av tredje og fjerde generasjon cefalosporiner og fluorokinoloner, de mest brukte av det høyest prioriterte CIAs, var mye høyere for humanmedisinen enn til matproduserende dyr. Det motsatte er tilfelle for andre kinoloner og polymyksiner der bruken til dyr generelt er høyest.

De viktigste funnene for resistens mot CIAs var:

·         Resistens mot tredje- og fjerde generasjon cefalosporiner i E. coli funnet hos mennesker er i hovedsakelig er forbundet med forbruket av denne typen antibiotika hos mennesker, og særlig gjelder det forbruk i sykehus.

·         Når det gjelder resistens mot fluorokinoloner i zoonotiske bakterier som Salmonella og Campylobacter isolert fra mennesker er dette klart knyttet til resistens mot fluorokinoloner i samme bakterier hos matproduserende dyr noe som igjen knyttet til bruk av fluorokinoloner til matproduserende dyr.

Del artikkel