Én Helse i fokus under beredskapsøvelse på matbårent smitteutbrudd

En bakterie har gjort flere mennesker syke i flere regioner i Norge. Hva er kilden til smitten, hvordan informere og hvordan arbeide effektivt sammen for å spore smitten og unngå at flere mennesker blir syke? Dette var noe av det Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og Veterinærinstituttet måtte samarbeide om under Én helse-øvelsen «SimEx»11.-12. mai.

Beredskapsøvelsen «SimEx» er et ONE HEALTH EJP-prosjekt og skal gjennomføres i til sammen 11 land, men først ute er Norge.

Øvelsen ble gjennomført under ledelse av Veterinærinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet der målet var å gi deltakerne muligheten til å håndtere en utbruddssituasjonen med et Én Helse-blikk. Én helse-konseptet er en helhetlig tilnærming til helse. I begrepet ligger det en forståelse av at menneskes helse er tett sammenvevd med helse hos dyrehelsen og miljøhelsen og at disse må sees i sammenheng med hverandre.

Øvelsen ble gjennomført som skrivebordsøvelse (table-top), en teoretisk øvelse basert på diskusjon hvor en arbeider med ulike problemstillinger og oppgaver en kan møte på under uønskede hendelser. De involverte fra Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet fikk mulighet til å bli kjent med egen rolle og ansvarsområder og øve på kommunikasjon, både internt og eksternt.

Se kort video med intervju om øvelsen: 

Beredskapsøvelse for økt bevissthet om samhandling

ONE HEALTH EJP-prosjektene har pågått flere år der det gjort et omfattende arbeid med å forbedre Én Helse-perspektivet ved å bl.a. å styrke samarbeid, forbedre arbeidsprosedyrer og verktøy. Hovedmålet har vært å implementere og operasjonalisere Én Helse nasjonalt. En viktig del av øvelsen er evalueringen av øvelsen og læringspunkter og forbedringspotensialer som kommer frem.

–Mye fungerer veldig fint i Norge, sier øvelsesleder Cecilia Wolff fra Veterinærinstituttet, men vi har identifisert noen forbedringspotensialer når det gjelder datadeling og kommunikasjon. Hun forteller at nå skal en sammenstille resultatene og evalueringene som er gjort for å se hvordan man kan forbedre Én Helse-arbeidet i Norge enda mer.

Selve øvelsesscenariet som er utarbeidet av en gruppe av personer fra ulike EU-land, var et utbrudd av en matbåren zoonose i Norge, dvs. smitte i mat som både kan gjøre dyr og mennesker syke.

Mats Lindblad som er «smittskyddssamordnare» fra Livsmedelsverket (mattilsynet i Sverige) er en av de som har utarbeidet øvelsen og var tilstede de to dagene for å observere hvordan øvelsen fungerte. Han forteller at selv om samarbeidet mellom folkehelsen og dyrehelsen i Sverige og Norge stadig blir bedre og går fremover, kan det fremdeles bli bedre. Samtidig nevner han at det finnes land i Europa der dyrehelsesiden og humanhelsesiden knapt prater med hverandre. 

Les mer om øvelsen på OHEJP sin nettside 

Cecilia Mia Wolff

Seniorforsker i epidemiologi
Send e-post

Del artikkel