Beregner lus på villfisk ut fra vanntemperatur og avstand til oppdrett

Denne saken er eldre enn to år

Det nye systemet for kapasitetsjusteringer for ørret- og lakseoppdrett, også kalt trafikklyssystemet, har nå trådt i kraft, og åtte produksjonsområder får mulighet til å øke kapasiteten. Veterinærinstituttet har vært sentral i ekspertgruppa som har bidratt med det faglige grunnlaget for ordningen.

Regjeringen har besluttet at åtte produksjonsområder gis grønt (produksjonsområdene 1 og 7-13), tre produksjonsområder settes til gult (2, 5 og 6) og to produksjonsområder settes til rødt (3 og 4). (Liste over produksjonsområdene nederst). 

Se regjeringens pressemelding her.

Fargene gis ut fra hensynet til villfisken og smittepresset den utsettes for langs kysten. Veterinærinstituttets leveranse i denne prosessen er en risikoberegningsmodell som dekker hele hendelseskjeden fra smitteproduksjon i oppdrett til dødelighet av villaks. Oppdragsgiver er Nærings- og fiskeridepartementet, og er det største forvaltningstøtteoppdraget for lakselusgruppa ved Veterinærinstituttet.

–Veterinærinstituttets modell har over tid gitt god forklaringskraft på en enkel og kostnadseffektiv måte. Avstand til smittekilden og vanntemperatur har vist seg å være det som best beregner smittepresset. Jo tettere oppdrettsanleggene ligger langs villaksens utvandringsrute og jo varmere det er i vannet under utvandringen, jo større fare er det for lusepåslag, forklarer seniorforsker Peder A. Jansen ved Veterinærinstituttet. Han forklarer nærmere i videoen under. 



Hver uke beregner instituttet smittepresset fra lakselus langs hele kysten basert på innrapporterte lusetellinger fra oppdrettsanleggene. Forskerne bruker tellingene til å beregne reproduksjon av lus på alle oppdrettsanlegg, og beregner et smittepress ut fra det.

–Modellen egner seg godt for å sammenligne smittepress over tid og mellom produksjonsområdene. Men det er avgjørende framover at beregningsmodeller som dette etterprøves årlig for å sikre at kartet stemmer med terrenget, sier Jansen. 

Ekspertgruppas arbeid skal bygge på dokumenterte data og resultater fra relevante forsknings-, overvåknings- og utviklingsprosjekter. Veterinærinstituttets modell baserer seg hovedsakelig på beregninger av smittepress med opphav i oppdrett og observerte sammenhenger mellom smittepress og påslag av lus på fisk.

Smittepresset vises fortløpende i Veterinærinstituttets lusekart. 

Kontaktperson hos Veterinærinstituttet:
Seniorforsker Peder A. Jansen.

Slik er Norskekysten delt inn i produksjonsområder:

1: Svenskegrensen til Jæren 
2: Ryfylke 
3: Karmøy til Sotra 
4: Nordhordland til Stadt 
5: Stadt til Hustadvika 
6: Nordmøre til Sør-Trøndelag 
7: Nord-Trøndelag med Bindal 
8: Helgeland til Bodø 
9: Vestfjorden og Vesterålen 
10: Andøya til Senja 
11: Kvaløya til Loppa 
12: Vest-Finnmark 
13: Øst-Finnmark 

Del artikkel