Veterinærinstituttet i Stortinget

Denne saken er eldre enn to år

-Vi tar til etterretning at Stortinget har vedtatt å opprettholde Veterinærinstituttets virksomhet i Nord-Norge som i dag. Vi har den senere tiden sett en gledelig utvikling for blå sektor i Harstad. Vi jobber med å styrke beredskapen også for grønn sektor både i Nord-Norge og i resten av landet.

Dette sier administrerende direktør Gudmund Holstad i anledning dagens stortingsvedtak om Veterinærinstituttets tilstedeværelse i Tromsø og Harstad. Etter innstilling fra Næringskomiteen vedtok Stortinget i dag å be: «regjeringen sørge for at Veterinærinstituttets kompetanse og virksomhet innen grønn sektor og havbruk i henholdsvis Tromsø og Harstad videreføres».

Styrke, ikke svekke
-Det er gledelig med et sterkt politisk engasjement for dyrehelse og -velferd. Vårt mål har hele tiden vært å styrke den landsdekkende beredskapen mot sykdommer for både fisk og landdyr, ikke å svekke den, fortsetter Holstad.

Dessverre er det Veterinærinstituttets erfaring at det er store områder både i Sør- og Nord-Norge som med dagens system ikke dekkes godt nok. Derfor har instituttet tatt initiativ til prosjektet modernisering av beredskapen hvor en ser på hvordan helseberedskap og smittevernet kan bedres over hele landet.

Veterinærinstituttet ser blant annet på mulighetene for å bruke moderne datateknologi, slik at man kan sende video og bilder, og effektivt få kontakt og veiledning fra eksperter på relevant dyreart og sykdom. Allerede i januar starter de første kursene av veterinærer i anledning prosjektet. I Nord-Norge ønsker instituttet også å styrke samarbeidet med andre forskningsinstitusjoner.

Bedre enn i dag
-Det er ikke er aktuelt å legge ned obduksjonsvirksomheten i Tromsø før vi har fått på plass et system som er bedre enn det vi har i dag. Dagens lokaler for VI Tromsø er tilfredsstillende for obduksjon av landdyr. En eventuell flytting til nye lokaler i Tromsø-området vil derimot kreve betydelige offentlige investeringer av en størrelsesorden Veterinærinstituttet ikke kan bære, sier Holstad.

Stortinget vedtok også at egenandelene for dyreobduksjoner settes til et nivå som «sikrer det antall obduksjoner som trengs for å ivareta og styrke kunnskapen om dyrehelse.»

Aktuelle lenker:
Les næringskomiteens innstilling

Les rapporten:  

Del artikkel