Det er den parasittiske amøben Paramoeba perurans som forårsaker skade på gjellene. I en studie har forskere ved Veterinærinstituttet undersøkt forekomst av amøben og utvikling av amøbegjellesykdom (AGD) hos oppdrettslaks i tre oppdrettsanlegg i en periode på nesten syv måneder.
Ulike metoder som gjellescore, real-time PCR og histopatologi ble brukt for å følge og beskrive utviklingen av AGD hos oppdrettslaks.
I rapporten fremgår det at sykdomsutbruddene varte fra september til januar/februar, og at forekomst av amøber og AGD i alle lokalitetene var på sitt høyeste i perioden oktober til desember. Sykdommen ble så faset ut i løpet av vinteren, trolig på grunn av synkende vanntemperatur.
- Resultatene viser at gjellescore, andel PCR-positive fisk og andel histologi-positive fisk utviklet seg relativt likt mellom merder innenfor samme lokalitet, forklarer seksjonsleder ved Veterinærinstituttet, Tor Atle Mo.
Gir AGD ved lavere vanntemperatur
- Det som er spesielt er at amøben forårsaker AGD ved lavere vanntemperatur i norske oppdrettsanlegg enn det som er observert i andre land. Under norske forhold viser våre undersøkelser at AGD utvikles hos laks ved vanntemperaturer ned mot 6-7 ºC.
Anbefaler å overvåke saltholdighet
- Studien vi har gjort bekrefter at saltholdighet er av betydning for utvikling av AGD. Et viktig ledd i å forebygge sykdom vil derfor være å vurdere å overvåke utvikling av saltholdighet ved en lokalitet, sammen med andre faktorer, i forhold til nødvendigheten av gjennomføre kjemisk behandling rettet mot amøber, sier Mo.
Les rapporten her.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Tor Atle Mo
Sigurd Hytterød