Vanntemperatur og saltholdighet - sentrale faktorer for utbrudd av Amøbegjellesykdom (AGD)

Denne saken er eldre enn to år

Amøbegjellesykdom (AGD) er en ny og alvorlig sykdom hos oppdrettslaks der sykdomsutbruddene kan ha lang varighet, viser en ny rapport fra Veterinærinstituttet. 

Det er den parasittiske amøben Paramoeba perurans som forårsaker skade på gjellene. I en studie har forskere ved Veterinærinstituttet undersøkt forekomst av amøben og utvikling av amøbegjellesykdom (AGD) hos oppdrettslaks i tre oppdrettsanlegg i en periode på nesten syv måneder.

Ulike metoder som gjellescore, real-time PCR og histopatologi ble brukt for å følge og beskrive utviklingen av AGD hos oppdrettslaks.

I rapporten fremgår det at sykdomsutbruddene varte fra september til januar/februar, og at forekomst av amøber og AGD i alle lokalitetene var på sitt høyeste i perioden oktober til desember. Sykdommen ble så faset ut i løpet av vinteren, trolig på grunn av synkende vanntemperatur.

- Resultatene viser at gjellescore, andel PCR-positive fisk og andel histologi-positive fisk utviklet seg relativt likt mellom merder innenfor samme lokalitet, forklarer seksjonsleder ved Veterinærinstituttet, Tor Atle Mo.

Gir AGD ved lavere vanntemperatur
- Det som er spesielt er at amøben forårsaker AGD ved lavere vanntemperatur i norske oppdrettsanlegg enn det som er observert i andre land. Under norske forhold viser våre undersøkelser at AGD utvikles hos laks ved vanntemperaturer ned mot 6-7 ºC.

Anbefaler å overvåke saltholdighet
- Studien vi har gjort bekrefter at saltholdighet er av betydning for utvikling av AGD. Et viktig ledd i å forebygge sykdom vil derfor være å vurdere å overvåke utvikling av saltholdighet ved en lokalitet, sammen med andre faktorer, i forhold til nødvendigheten av gjennomføre kjemisk behandling rettet mot amøber, sier Mo.

Les rapporten her.

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Tor Atle Mo
Sigurd Hytterød

Del artikkel