Et av de vanligste symptomene er diaré. En av måtene man kan få i seg smitte på, er gjennom fjørfekjøtt som inneholder Campylobacter-bakterien.
Veterinærinstituttet, i samarbeid med Mattilsynet og fjørfenæringen, overvåker årlig alle norske slaktekyllingflokker for Campylobacter-bakterien i tidsrommet mai til og med oktober. Flokkene undersøkes fire dager før slakting. De flokkene som er positive for bakterien ved denne undersøkelsen blir frosset i minst tre uker, eller varmebehandlet slik at bakterieinnholdet reduseres betraktelig.
Tall fra overvåkingsprogrammet i 2013 viser at totalt 5,5 % av de undersøkte flokkene var positive for Campylobacter, men at forekomsten var en del høyere i juni, juli og august. I internasjonal målestokk har norsk slaktekylling likevel en meget lav forekomst av denne bakterien. Til tross for tiltakene ved positive flokker, er det en viss sjanse for at noen av kyllingene som selges kan inneholde bakterien.
Dersom man ikke har gode nok hygienerutiner på kjøkkenet / ved grillen kan bakteriene overføres fra det rå kyllingkjøttet med kniv eller via skjærefjøl til andre matvarer. Dersom slike matvarer spises uten etterfølgende varmebehandling, som salat eller allerede ferdig grillet mat, kan man bli smittet.
Noen tips for å unngå smitte:
- vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før du lager mat
- vask hender og kjøkkenutstyr med såpe og børste hver gang du har håndtert rått kjøtt, vær spesielt oppmerksom på skjærefjøl og kniver
- fjørfe og farseprodukter bør være gjennomstekt eller gjennomkokt
Les mer om kjøkkenhygiene på Matportalen.
Mer informasjon om Campylobacter:
Fakta om Campylobacteriose og Campylobacter
Handlingsplan mot Campylobacter
Campylobacteriose hos Nasjonalt Folkehelseinstitutt