Utfordringer i landbruket tema for Bioforsk-konferansen 2013

Denne saken er eldre enn to år

Mat er ingen selvfølge og matens betydning internasjonalt blir stadig viktigere. Befolkningsveksten er en utfordring og derfor er det viktig å øke avlinginsnivå , slo Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fast under åpningen av forskningskonferansen Bioforsk på Hamar 6.-7. februar.

‒ Vi har som mål i Norge å øke matproduksjonen med 20 % de neste årene i. Men hvordan? Norge et annerledesland med variert klima og landskap. Å drive landbruk i Norge er som å drive med en unik sport. Kornproduksjonen er selve bærebjelken i norsk landbruk. Til syvende og sist handler det om kunnskap om jordsmonn, hvilket korn og dyrkningsteknikk vi bruker. Derfor trenger vi beslutninger basert på kunnskap, vi trenger store og tunge kunnskapsinstitusjoner, poengterte han.

Rundt 530 personer fra bl.a. forvaltning, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, næring, og interesseorganisasjoner deltok på konferansen som tok opp temaene Landbrukets arealressurser, Trygg mat, Grovfôr og kulturlandskap, Korn og Vegetabiler.

Veterinærinstituttet deltok med tre foredrag under Trygg mat-sesjonene. Mona Torp holdt foredraget »Hva gjør forskningen for å «sikre» trygg mat? Hun tok for seg utfordringer som er der for å sikre mattrygghetene i hele kjeden- fra jord og fjord til bord og hvilke utfordringer globalisering, klima, teknologisk utvikling, og matpreferanser gir. Torp gav en kort innføring i noen av internasjonale og nasjonale prosjektene som Veterinærinstituttet er involvert i og som skal mer gi kunnskap om sykdomsfremkallende bakterier og muggsoppgifter i matproduksjonen.

Gro Skøien Johannessen holdt foredraget «Smittefare av humanpatogener med grønne produkter». Økt forbruk av frisk frukt og grønnsaker er bra for folkehelse, men byr også på nye utfordringer, flere sykdomsfremkallende organismer kan følge med «på lasset», også ved import. Hun gav eksempler på utbrudd av Salmonella, Shigella, Yersina, E.coli og Norovirus i i Norge og Europa og gav eksempler på smitteveier: Bruk av ubehandlet husdyrgjødsel, forurenset drikkevann, besøk av dyr og fugler eller at produktene forurenses ved høsting og videreforedling.

Gunnar Sundstøl Eriksen snakket om mykotoksiner i korn. I foredraget «Mykotoksiner – hvor går grensa?» forklarte han hvordan grenseverdier og risikovurderinger for fusariumgiftene DON og T-2 og HT-2 fastsettes, og hvilke problemer giftene kan gi hos dyr og mennesker. DON kan stimulere immunforsvaret ved små doser, men kan svekke et individ ved for høye doser, bl.a. ved redusert appetitt og vekst. Han fortalte også om flere igangværende prosjekter som bl.a. prøver å se hva mennesker som spiser korn får i seg av toksiner ved å sammenligne korninntak med toksinverdier i blod og urinprøver.

 

direktører

Endel av direktørene som var samlet på konferansen: Janneche Utne Skåre og Gudmund Holstad, henholdsvis forskningsdirektør og administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Egil Petter Stræte, dir. for Norsk senter for bygdeforskning, bak: Harald Lossius, adm. dir. Bioforsk, Camilla Røssjø, direktør for Nofima og Arne Bardalen direktør for Skog og Landskap. Foto: Mari M. Press

Del artikkel