Den konkrete linfrø GMOen (CDC Triffid FP967) er risikovurdert og godkjent som mat av Canadas helsemyndigheter i 1999. Det er Veterinærinstituttets oppfatning at den tilgjengelige informasjonen er utilstrekkelig til å foreta en fullstendig risikovurdering av produktet i EU eller Norge, og behovet er derfor stort for å fremskaffe mer kunnskap i den konkrete saken.
Veterinærinstituttet samarbeider med Mattilsynet, Direktoratet for naturforvaltning, EUs Community Reference Laboratory og European Network of GMO Laboratories om å fremskaffe ny kunnskap og å avklare i hvilket omfang den aktuelle GMOen finnes på det norske og europeiske markedet.
Stadig flere land dyrker GMOer og stadig flere GMOer utvikles og prøves ut i feltforsøk verden over. Dette øker naturligvis også sannsynligheten for at GMOer spres ulovlig, naturlig eller menneskeassistert. De fleste ulovlige GMOer vi kjenner til, har vært risikovurdert og blitt godkjent i et eller flere andre land (ofte omtalt som asynkron godkjenning). I slike tilfeller er konklusjonen som regel at den aktuelle GMOen ikke utgjør en fare for helse og/eller miljø.
Noen ulovlige GMOer kan utgjøre en reell fare for helse og/eller miljø. Ulovlig GMO vil uansett kunne få store økonomiske konsekvenser for de innvolverte, fordi produkter må trekkes fra markedet og destrueres eller returneres til opprinnelsesstedet. I de siste 2-3 årene har det vært relativt hyppige funn i Europa, av små mengder ulovlig GMO (som er godkjent i et eller flere land i andre deler av verden). Dette får i økende grad konsekvenser for tilgang og pris på fôrråvarer for bønder og fiskeoppdrettere. Derfor drøftes det nå på høyt politisk plan i EU om man skal tolerere små mengder med GMOer som er godkjent kun utenfor EU, under forutsetning av at det ikke er fare for helse og miljø.
Det er svært vanskelig å oppdage ulovlig GMO, selv med de nyeste og beste analysemetodene. Gjennom et nylig avsluttet europeisk forskningssamarbeid ledet av Veterinærinstituttet, har man kommet viktige skritt videre i retning av å kunne påvise og undersøke ulike typer av ulovlige GMOer.
Veterinærinstituttet vil fortsette å prioritere arbeid med ulovlig GMO høyt. Både for å bidra til best mulig grunnlag for risikovurdering og –håndtering når ulovlig GMO blir oppdaget, og for å bidra til å redusere muligheten for at ulovlig GMO havner på markedet uten å bli oppdaget. Dette er derfor et område hvor vi anbefaler økt forskningsinnsats både nasjonalt og internasjonalt. Nyutviklede metoder fra Veterinærinstituttet vil kunne gi viktige bidrag til bedre risikovurdering av for eksempel genmodifiserte linfrø.
Mer om Veterinærinstituttets GMO arbeid
Mer om ukjent og uautorisert GMO
Les om saken på Direktoratet for naturforvaltnings hjemmesider
Les om saken på Mattilsynets hjemmesider
Mer om det europeiske GMO forskningssamarbeidet (Co-Extra)
Canadiske helsemyndigheters vurdering av CDC Triffid FP967 linfrø
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf.: 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no