Trygg frukt og grønt

Denne saken er eldre enn to år

Globalisering og klimaendringer stiller oss overfor nye utfordringer med hensyn til mattrygghet, og forekomsten av matsmitte fra frukt og grønt er økende. Veterinærinstituttet kurser nå forskere fra alle verdensdeler i mikrobiologiske metoder for tryggere produksjon av grønnsaker og frukt.

Frukt og grønnsaker synes stadig oftere å være aktuelle kilder for matbårne infeksjoner og det har vært en reell økning i utbrudd knyttet til vegetabiler. Mer global handel og klimaendringer er noen av forklaringene, tillegg kan europeiske forbrukeres fokus på frisk og ubearbeidet mat være en medvirkende årsak.

Veterinærinstituttet er denne og neste uke vert for EU prosjektet VEG-i-TRADE. Prosjektet som har 23 partnere fra 10 land skal se på hvilke effekter forventede klimaendringer og globalisering har på mattrygghet, med spesielt fokus på frukt og grønnsaker. Prosjektet ser på mikrobiologiske og kjemiske trusler for mattryggheten, og det skal utvikles kontrolltiltak både av teknologisk og styringsmessig art for å sikre trygg mat gjennom hele matvarekjeden i både ferske og foredlede produkter. Prosjektet vil også aktivt gå inn i strategier for å løse problemer med vannkvalitet og vannbehandling, grønnsakproduksjon, rensemetoder og emballasjeteknologi. Dette vil skje i samarbeid med industrielle partnere.

Veterinærinstituttet er med i nesten alle arbeidsgruppene i prosjektet og er også leder av arbeidsgruppen som jobber med mikrobiologiske risikovurderinger. I tillegg har  instituttet en rolle som etikk- ansvarlig for hele prosjektet. Andre norske partnere er NVH, NIVA og AL Gartnerhallen.

En viktig del av prosjektet er kunnskapsoverføring, og denne uken er Veterinærinstituttet, sammen med Universitetet i Gent og Norges veterinærhøgskole ansvarlig for et kurs i mikrobiologiske metoder for å oppdage blant annet E.coli, Norovirus og andre smittestoffer i frukt og grønt. Forskere fra sju land og alle verdensdeler er samlet for kursing og neste uke fortsetter det med konsortium møte.

Mer om VEG-i-TRADE prosjektet

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Kofitsyo S. Cudjoe
Gro Johannessen

IMG_1385_HMJ_400pxl_liggende
IMG_1389_HMJ_400pxl
IMG_1391_HMJ_400pxl

 Kursdeltakere fra Brasil, Sør-Afrika, Egypt, India, Serbia, Spania og Belgia på laboratoriet.

Del artikkel