Frukt og grønnsaker synes stadig oftere å være aktuelle kilder for matbårne infeksjoner og det har vært en reell økning i utbrudd knyttet til vegetabiler. Mer global handel og klimaendringer er noen av forklaringene, tillegg kan europeiske forbrukeres fokus på frisk og ubearbeidet mat være en medvirkende årsak.
Veterinærinstituttet er denne og neste uke vert for EU prosjektet VEG-i-TRADE. Prosjektet som har 23 partnere fra 10 land skal se på hvilke effekter forventede klimaendringer og globalisering har på mattrygghet, med spesielt fokus på frukt og grønnsaker. Prosjektet ser på mikrobiologiske og kjemiske trusler for mattryggheten, og det skal utvikles kontrolltiltak både av teknologisk og styringsmessig art for å sikre trygg mat gjennom hele matvarekjeden i både ferske og foredlede produkter. Prosjektet vil også aktivt gå inn i strategier for å løse problemer med vannkvalitet og vannbehandling, grønnsakproduksjon, rensemetoder og emballasjeteknologi. Dette vil skje i samarbeid med industrielle partnere.
Veterinærinstituttet er med i nesten alle arbeidsgruppene i prosjektet og er også leder av arbeidsgruppen som jobber med mikrobiologiske risikovurderinger. I tillegg har instituttet en rolle som etikk- ansvarlig for hele prosjektet. Andre norske partnere er NVH, NIVA og AL Gartnerhallen.
En viktig del av prosjektet er kunnskapsoverføring, og denne uken er Veterinærinstituttet, sammen med Universitetet i Gent og Norges veterinærhøgskole ansvarlig for et kurs i mikrobiologiske metoder for å oppdage blant annet E.coli, Norovirus og andre smittestoffer i frukt og grønt. Forskere fra sju land og alle verdensdeler er samlet for kursing og neste uke fortsetter det med konsortium møte.
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Kofitsyo S. Cudjoe
Gro Johannessen
|
|
|
Kursdeltakere fra Brasil, Sør-Afrika, Egypt, India, Serbia, Spania og Belgia på laboratoriet.