Etter at munn- og klauvsjuke (MKS) ble påvist i to storfebesetninger Surrey i Sør-England 3. og 6. august, er sjukdommen i september påvist i fem besetninger nær Egham, ca 50 km nord for området der MKS ble påvist i august.
De smittede besetningene ble påvist henholdsvis 12. 15. 18. 21. og 24. september. Det er nå påvist at både storfe og sau har vært smittet med MKS-virus i utbruddet nær Egham. De to siste besetningene ligger begge innenfor den tre km risikosonen som britiske myndigheter tidligere har opprettet og medfører bare mindre endringer i risiko- og kontrollsoner.
Britiske myndigheter bekrefter i en epidemiologirapport at det femte tilfellet sannsynligvis er knyttet til utbruddet i august via mekanisk overføring av smitte, enten fra laboratoriet i Pirbright eller fra de to infiserte besetningene i Elstead.
Det tredje og fjerde tilfellet er sannsynligvis blitt smittet etter dette. Rapporten slår også fast at det har vært begrenset transport av dyr ut av området (fylket) Surrey, delvis som følge av restriksjonene i forbindelse med utbruddene i august.
På basis av epidemiologirapporten og risikovurderinger inndeler britiske myndigheter nå Storbritannia i to områder:
Ett risiko-område som består av områdene Essex, Kent, Øst- og Vest Sussex, Hampshire, Surrey, Berkshire, Hertfordshire, Oxfordshire, Buckinghamshire og Stor-London.
Resten av England, samt Wales og Skottland er vurdert som lavrisiko-områder.
Munn- og klauvsjukevirus kan under gunstige forhold ha stor overlevelsesevne ute i miljøet og være infektivt i flere måneder.
Veterinærmyndighetene i Storbritannia undersøker daglig prøver fra tilfeller hvor man ikke kan utelukke MKS. Flere besetninger rundt de rammede besetningene er slaktet ned for å forebygge videre smittespredning.
Britiske myndigheter har så langt avventet vaksinasjon av mottagelige dyrearter fordi de vurderer sannsynligheten som liten for at MKS-virus skal ha blitt ført bort fra de aktuelle områdene i Surrey.
Storbritannia har innført forbud mot transport av levende mottakelige dyr i hele landet, og EU har iverksatt smitteforebyggende tiltak. Personer som har vært i England oppfordres fremdeles til å vise spesiell forsiktighet med sikte på å forhindre introduksjon av smitte i norske besetninger av storfe, svin og småfe. Ferskt kjøtt og andre animalske produkter som ikke er varmebehandlet, representerer i denne sammenheng en spesiell risiko.
Kontaktpersoner på Veterinærinstituttet:
Tormod Mørk, seksjonsleder
Seksjon for produksjonsdyr
Tlf.: 32 21 63 80 / 90 86 16 19
E-post: tormod.mork@vetinst.no