P. fluorescens er en vanlig ferskvannsbakterie og ofte forbundet med dårlig vannkvalitet. Forbedringer i miljøet har som regel løst problemet, slik at bakterien har vært sett på som en sekundær utfordring. Men de siste årene har flere anlegg hatt mistanke til denne bakterien som et mer primært problem.
Det registreres en bakteriell sepsis med store mengder bakterier spesielt i milten, og dødeligheten kan være betydelig. Smitteforsøk har vist at bakterieisolater fra settefiskanlegg med problemer gir mye høyere dødelighet enn typestammen av bakterien.
I 2010 ble det registrert P. fluorescens på 11 settefiskanlegg og 7 sjøvannslokaliteter.
Alle påvisninger i sjø er på fisk som kommer fra settefiskanlegg med problemer. På lokaliteter der det er satt ut smolt fra flere settefiskanlegg er det ikke registrert smitte mellom fiskegruppene. Det ser altså ut som fiskegruppen har med seg smitte fra settefiskanlegget, og dette gir problemer med gjellebetennelse og dødelighet opp til 8 uker etter sjøsetting.
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Renate Johansen
Immunhistokjemi viser rød merking av Pseudomonas fluorescens i gjeller på fisk åtte uker etter sjøsetting. Bildet viser at bakteriene sprer seg i blodstrømmen og i områder der bakteriene kommer ut i vevet ser man en uttalt gjellebetennelse.
Foto: Renate Johansen, Veterinærinstituttet