Svært liten risiko for fugleinfluensa H7N7 i Norge

Denne saken er eldre enn to år

På bakgrunn av utbrudd av høypatogen fugleinfluensa hos verpehøner i Tyskland og England, har Mattilsynet bedt Veterinærinstituttet vurdere hvorvidt utbruddene gir risiko for introduksjon av viruset til Norge. Veterinærinstituttet vurderer situasjonen slik at risikoen for spredning av HPAI H7N7 til norsk fjørfe er svært liten.

Den 13. juli meldte engelske veterinærmyndigheter at det var påvist HPAI H7N7 i en stor besetning med både utegående verpehøner og høner holdt i fjørfehus i Lancashire, nordvest i England. Det var ca. 170 000 høner i anlegget, og det ble observert stor dødelighet.  Diagnosen ble bekreftet av referanselaboratoriet. Besetningen ble raskt sanert, og det ble gjennomført smittehygieniske tiltak i sonen rundt anlegget. Smittekilden er ikke kjent.

26. juli 2015 meldte tyske veterinærmyndigheten om et utbrudd av HPAI H7N7 i en besetning med ca. 14 000 verpehøner lokalisert i Niedersaksen, sør i Tyskland. Sykdomsbildet var uspesifikt med redusert eggproduksjon, nedsatt fôropptak og økt dødelighet. Referanselaboratoriet har bekreftet diagnosen. Smittekilden er foreløpig ikke kjent, men det antas at viruset stammer fra ville fugler.

H7N7 bakgrunn
HPAI H7N7 er tidligere påvist i et omfattende utbrudd hos fjørfe i Nord-Italia i 2013. I 2015 ble LPAI H7N7 påvist hos fjørfe i Tyskland, Nederland og England.

Risiko for Norge
Utbruddene i England og Tyskland ble hurtig bekreftet, og flokkene ble raskt sanert. Det er sannsynlig at villfugl var smittekilden.

Villfugler (andefugler) kan representere et potensielt smittereservoar for ulike varianter av influensaviruset, også de høypatogene, selv om dette har vært sjeldent så langt. Fjørfe bør derfor ikke være i kontakt med ville fugler, spesielt andefugler.  Vårtrekket av fugler til Norge er for lengst over, og Veterinærinstituttet anser risikoen for introduksjon av HPAI H7N7 til Norge via villfugl som svært liten. Det samme vil risikoen knyttet til legal import av fjørfe fra Tyskland og England.

Veterinærinstituttets vurdering er at det ikke er grunn til å øke biosikkerhetsnivået i Norge per dags dato. Det er grunn til å understreke betydningen av å opprettholde smittehygieniske tiltak i alle fjørfebesetninger.

Aktuelle lenker:
Faktaark om fugleinfluensa

Les nettnyhet fra Mattilsynet

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Jorun Jarp

Del artikkel