Stor interesse for obduksjonskurs

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har i samarbeid med Animalia arrangert kurs i feltdiagnostikk for 40 veterinærer som jobber med produksjonsdyr. 

Kurset som ble holdt 28.-29. januar hadde foredragsholdere fra Veterinærinstituttet, Mattilsynet, TINE og Helsetjenestene for storfe, geit, svin, sau og fjørfe. Den praktiske delen av kurset foregikk i obduksjonssalene på Veterinærinstituttet og NMBU

-Vi ønsket å inspirere folk til å ta frem kniven og obdusere i felt. Vi hadde også en praktisk sesjon hvor deltakerne fikk obdusere forskjellige dyr. I tillegg snakket de dyreartansvarlige ved Veterinærinstituttet om prøvetaking fra levende dyr, sier Helene Wisløff, forsker ved seksjon for patologi ved Veterinærinstituttet.

Målet å øke kompetansen
Et av målene med kurset var å øke kompetansen hos veterinærer som jobber med produksjonsdyr og bidra til grundigere diagnostikk. Et annet mål var å stimulere til økt innsendelse av diagnostisk materiale til Veterinærinstituttet, både kadaver, organer og prøver fra levende dyr. Temaene som ble gjennomgått var obduksjonsteknikk, vanlige obduksjonsfunn hos ulike dyrearter og uttak og innsending av relevante prøver. Det ble også holdt foredrag om feltdiagnostikk i beredskapssammenheng, smittevern og avfallshåndtering, og varslingsrutiner.

Vetinst 2

Viktig å få mer praktisk erfaring
Anne Hege Hunskaar Tajet er privatpraktiserende veterinær i Sondre Vestfold som deltok på kurset. Hun har jobbet som veterinær siden 1995, og jobber i kombinasjonspraksis med hest og smådyr, storfe, gris og sau.

Gjest

-Jeg meldte seg på kurset for å få mer praktisk erfaring med obduksjon og for å kunne tilby mer til produsentene. Det er viktig å sørge for at kundene får et godt og faglig sterkt veterinærtilbud.  Da må man ha litt styrke i alle segmenter av faget. Vi har sendt inn mange dyr til VI for obduksjon fra Vestfold, men det er blitt kostbart, og det er derfor viktig å kunne gjøre mer ute i felt. Det er en stund siden jeg studerte dette, så det å kunne være med og få litt oppfriskning av det praktiske rundt arbeidet var viktig for meg, fortalte Hunskaar Tajet.

Flere kurs planlagt
Det var flere på venteliste som ønsket å delta, og det er derfor bestemt at samme kurs skal arrangeres igjen 8.-9. september. Veterinærinstituttet skal også arrangere éndags kurs i mars, april og mai med større fokus på beredskap og uttak av prøver.

Det første holdes i Molde 17. mars. Dato for de andre er ikke satt ennå, men nærmere informasjon kommer. 

Del artikkel