Sterk mistanke om paratuberkulose hos en alpakka i Buskerud

Denne saken er eldre enn to år

Undersøkelser ved Veterinærinstituttet gir sterk mistanke om paratuberkulose hos en alpakka i Buskerud. Alle besetninger med alpakka og lama skal undersøkes årlig i det nasjonale overvåkings- og kontrollprogrammet for paratuberkulose, og det var en avføringsprøve uttatt i regi av dette programmet som nå er mistenkt å være positiv.

Det endelige svaret på bakterieundersøkelsen av prøvene fra alpakkaen i Buskerud vil foreligge om ca. 8 uker.

Hvis de oppfølgende undersøkelsene bekrefter at prøven er positiv, er det andre gang paratuberkulose påvises hos kamelider i Norge. I april 2015 ble Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis som forårsaker paratuberkulose, bekreftet påvist hos en alpakka i Hordaland. Besetningen i Buskerud er blant kontaktbesetningene til den smittede alpakkaen fra Hordaland

Den aktuelle alpakkaen er født i 2007. Det er ikke klarlagt hvor og når den har blitt smittet, men Mattilsynet arbeider med å kartlegge og undersøke aktuelle kontaktbesetninger.

Paratuberkulose er en kronisk tarminfeksjon hos blant annet ville og tamme drøvtyggere og kameldyr. Sjukdommen forårsakes av bakterien Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis. Sjukdommen forekommer i nesten hele verden og er i noen land svært vanlig og tapsbringende. Paratuberkulose påvises svært sjelden i Norge. Tidligere var sjukdommen utbredt hos geit i vestlandsfylkene, men de senere årene har arbeidet i saneringsprosjektet «Friskere geiter» bekjempet smitten på besetningsnivå, og sjukdommen er nå uvanlig også hos geit.

Paratuberkulose forekommer hos lama og alpakka, men regnes i litteraturen som sjelden hos disse artene. I tillegg til Norge er sjukdommen påvist hos alpakka i Australia, USA og Tyskland.

Som hos drøvtyggere utvikles paratuberkulose langsomt hos kameldyr. I regelen påvises sjukdommen først flere år etter at de er smittet. Hos alpakka og lama, som hos småfe og hjort, er vekttap det primære symptomet på paratuberkulose, med diaré først i sluttstadiet. Sjukdommen er vanskelig å påvise i tidlige stadier, noe som gjør bekjempelsen vanskelig.

Veterinærinstituttet gjennomfører årlig, på oppdrag fra Mattilsynet, et nasjonalt overvåkings- og kontrollprogram for paratuberkulose hos storfe (fra 1996), lama og alpakka (fra 2000), geit (fra 2001) og sau (fra 2002). Hos lama og alpakka skal alle besetninger undersøkes årlig. I tillegg undersøkes dyr som slaktes eller dør hvis de er over fire år gamle. Programmet dokumenterer status i norske besetninger og gir grunnlag for isolering og testing av dyr ved import.

Paratuberkulose er en meldepliktig sjukdom (B-sjukdom) i Norge.

Veterinærinstituttet stiller diagnosen paratuberkulose på bakgrunn av dyrking av bakterien og ved genteknologisk påvisning ved hjelp av PCR.

Aktuelle lenker:
Veterinærinstituttets faktaark om paratuberkulose.

Les nettmelding fra Mattilsynet.

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Annette Kampen
Tone Bjordal Johansen

Del artikkel