Statusrapport om fugleinfluensa 20. desember

Denne saken er eldre enn to år

Den høypatogene formen av fugleinfluensa (H5N1) er nå i desember påvist både hos fjørfe i Tyskland og i Polen.

Statusrapport fugleinfluensa

· Den høypatogene formen av fugleinfluensa (H5N1) er nå i desember påvist både hos fjørfe i Tyskland og i Polen. Polske veterinærmyndigheter konstaterte den 1. desember høypatogent fugleinfluensavirus av subtype H5N1 (HPAI H5N1) i to kalkunbesetninger med henholdsvis 1085 og 3520 dyr i Plock distriktet. En tredje besetning, en bakgårdsflokk nær Gdansks med 15 fjørfe, testet positiv for H5N1 viruset den 5. desember.

· I Norge fortsetter den passive overvåkingen av villfugl med undersøkelser av fugler som blir funnet døde uten åpenbar dødsårsak. Det er undersøkt ca 190 slike tilfeller hittil i år.

· Veterinærinstituttet, ved Seksjon for vilthelse, får stadig inn prøver fra fuglejegere i fylkene Hedmark, Østfold, Rogaland, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag i forbindelse med den aktive overvåkingen mot fugleinfluensavirus. Jegerne skal ta prøver fra ca 1500 fugler skutt under høstens jakt, og hittil har det kommet inn prøver fra i underkant av 1300 fugler. Alle disse har vært negative.

· De nye tilfellene av høypatogen fugleinfluensa på ulike steder i Europa kan tyde på at virus har etablert seg i villfuglpopulasjonen. Dette påvirker risikoen for at høypatogent fugleinfluensavirus skal kunne introduseres til norsk villfugl og fjørfe. I denne årstiden er det imidlertid minimalt med trekk av fugler direkte fra områder med meldte tilfeller til Norge.

 

Mattilsynet iverksetter ikke ekstraordinære tiltak.

 

Mattilsynet vil, i tråd med Veterinærinstituttets risikovurderinger, ikke iverksette tiltak utover den overvåking og kontroll som allerede er på plass.

 

I Danmark og Sverige har en gått over fra lavt til middels risikonivå som blant annet innebærer påbud om hold og fôring av fugler på en måte som hindrer kontakt med vilt levende fugler.

 

At våre naboland legger andre risikovurderinger til grunn har sammenheng med større nærhet til hendelsene og at Østersjøen fungerer som felles overvintringsplass for vadefugler.

 

Mattilsynet følger situasjonen tett, og vil løpende vurdere om det er faglige grunner for ytterligere tiltak.

 

 

Kontaktperson i Mattilsynet

Karen Johanne Baalsrud , seksjonssjef for landdyr og dyrehelsepersonell, hovedkontoeret

Tlf. 99168545

Del artikkel