Mobile slakterier og gårdsslakterier vil redusere behovet for lange dyretransporter og stressbelastning på dyra. Samtidig kan slike ordninger legge til rette for småskalaproduksjon og lokal utnyttelse. Prosjektet ”Vurdering av dyrevelferdsmessige konsekvenser ved slakting ved mobilt slakteri/gårdsslakteri og vanlig storskala slakteridrift” skal gi for å gi forbrukere og politikere økt bevissthet og mer kunnskap om dyrevelferd ved disse slaktemetodene.
−I dag legges mange slakterier i Norden ned, og dette fører til lange transportavstander for dyrene før de kommer frem til slakteriet. I andre europeiske land er avstanden mellom slakteriene mange steder ikke så lang. Likevel blir mange dyr transportert over store avstander og levert til slakterier langt unna, sier Cecilie Mejdell, forsker på dyrevelferd ved Veterinærinstituttet.
−Stadig flere forbrukere ønsker kortreist mat og mat som kommer fra dyr som har hatt god velferd. Transport av dyr inn til slakteri og opphold på slakteriet forut for bedøving er utvilsomt stressende for dyrene. Dersom mobile slakterier og gårdsslakterier ivaretar god hygiene og høy kvalitet forøvrig, vil slaktemetodene kunne dekke et markedsbehov som stadig flere forbrukerne etterlyser, poengterer hun.
Flaskehals
Ved å dra ut og observere både mobile slakteri og gårdsslakteri i felt ønsker vi å dokumentere hvorvidt dyrevelferden blir ivaretatt på en god måte. God avfallshåndtering er også viktig.
−Avfallshåndtering er i dag en flaskehals for mobile slakterier, og det er viktig å komme fram til gode løsninger som oppfyller kravene i EU-regelverket, forteller Mejdell.
Første prosjekt om mobilslakt
−I en rapport om forskningsbehov innen dyrevelferd i Norge fra 2005, blir velferdsaspekter ved mobilslakt, transport og stress relatert til slakteprosessen nevnt som et viktig punkt. Likevel har få forskningsmiljøer i Norge eller andre nordiske land tatt tak i denne problemstillingen så langt, til tross for at dette er et av de viktigste tiltakene for økt dyrevelferd. Derfor er dette et viktig prosjekt å komme i gang med, sier Mejdell.
Nordisk nytteverdi
Norge er i dag det eneste nordiske landet som har et operativt mobilt slakteri for husdyr, mens Sverige har flere gårdsslakterier. Mobile slakterier for tamrein finnes fortsatt i Skandinavia, selv om det også er bygget opp store permanente reinslakterier. Erfaringer prosjektet samler vil ha interesse for de andre nordiske landene.
Forskningsprosjektet er et tverrfaglig prosjekt mellom Universitetet for miljø og biovitenskap, Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Sveriges lantbruksuniversitet i tillegg til representanter fra Finland, Danmark og Island.
Mobilslakt A/S (http://www.mobilslakt.no/) og Småskalaslakterienes forening, vil også bli involvert i prosjektet.
Forprosjektet er finansiert av Nordisk arbeidsgruppe for mikrobiologi og dyrehelse/dyrevelferd (NMDD) og skal ledes av Veterinærinstituttet.
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Cecilie M. Mejdell, forsker og prosjektleder
seksjon for husdyrhelse og velferd
E-post: cecilie.mejdell@vetinst.no
tlf.: 23 21 63 91/917 02 855
Ann Margaret Grøndahl, forsker
seksjon for husdyrhelse og velferd
Tlf.: 23 21 64 72/908 90 063
E-post: ann-margaret.grondahl@vetinst.no