Skal undersøke forekomsten av revens dvergbendelmark på Svalbard

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har søkt og fått 500.000 kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond for å undersøke forekomsten av revens dvergbendelmark i polarrev, hund og mus.

Echinococcus multilocularis er en parasitt som kan medføre alvorlig sykdom hos mennesker og som man er kjent med eksisterer på Svalbard, forteller forsker ved Veterinærinstituttet, Heidi L. Enemark.

 Aldri før undersøkt hos hund på Svalbard
― Parasitten finnes hos polarrev og hund (sluttverter for infeksjonen) samt hos mus, som er mellomvert og avgjørende for videre spredning. Forekomsten hos hund har aldri tidligere blitt undersøkt på Svalbard. I dette prosjekt vil forekomsten for første gang bli kartlagt hos samtlige vertsdyr på én gang og samtidig vil vi  undersøke forhold som har særlig betydning for smitte, sier Enemark.

Anvendelse av kunnskapen
Analysene som skal gjøres av mus og rev i nærheten av Longyearbyen vil gi nye data om den potensielle smittefaren til menneske som finnes i området. Denne kunnskapen vil bli brukt til å:

  • oppdatere sikkerhetsinformasjonen til fastboende og besøkende
  • foreslå tiltak for å kontrollere musebestanden som sprer parasitten
  • foreslå nye rutiner for ormekur for hunder på Svalbard 

Videre skal forskerne undersøke og finne ut mer om hvilke faktorer som gir risiko for spredning til hund. Enemark forklarer at de også vil undersøke forekomst av andre parasitter i mage-tarmsystemet hos rev og hund (f.eks. andre bendelmark, spolorm og trådorm).

Undersøker om det er flere smitteveier
― I tillegg skal vi samarbeide med internasjonalt anerkjente forskere for å bestemme genetisk profil på dvergbendelmarken på Svalbard og sammenligne de med tidligere funn.. Det vil kunne si noe om smitten kommer fra flere steder.

Klimaendringers betydning utbredelse
Resultatene fra prosjektet skal bidra til grunnleggende kunnskap om forholdet mellom parasitt og vert, det nåværende mangfoldet av parasitter i polarrev og hund på Svalbard, og slik bidra til å kartlegge effekter av klimaendringer på parasittene. Klimaendringer kan føre til at antallet mus øker og slik øke risikoen økt spredning av revens dvergbendelmark i polarrev og hund. Dette kan igjen øke risiko for at mennesker smittes.

Resultatene av denne studien vil bidra til grunnleggende data for videre parasittovervåkning på Svalbard.

Prosjektet starter 1. mai 2016 og vil avsluttes 1. mai 2017

Samarbeidspartnere: Polarinstituttet, Sysselmannen i Svalbard og Mattilsynet

Kontaktpersoner fra Veterinærinstituttet:

Heidi Enemark

Knut Madslien

Torill Mørk 

Andre involverte forskere:

Eva Fuglei, Polarinstituttet 

Del artikkel