Det finnes ulike sykdomsagens hos dyr i naturen som kan være farlige for mennesker. En av disse er bendelormen Echinococcus multilocularis. Selv om denne parasitten ikke er funnet i landet enda, kan endringer i klima og flytting av dyr føre til at parasitten kan etablere seg i Norge. Dersom parasitten kommer hit, kan dette føre til at man må ta forhåndsregler når man høster bær og sopp i naturen og drikker ubehandlet vann ifra bekker og elver. Hunder kan være en smittebærer av denne parasitten, og det er derfor man forebygger dette ved obligatorisk behandling med ormekur av hunder før og etter de tas inn i landet. Det har vært gjennomført overvåkningsprogrammer i Norge i perioden 2006-2009 for å dokumentere fraværet av denne parasitten hos rødrev i Norge, og tilsvarende undersøkelser gjennomføres nå i Sverige og Finland.
–Foruten å styrke den nordiske kompetansen på Echinococcus-påvisning, og gjøre overvåkningen i Norden enda bedre er prosjektet også viktig for å knytte forskere og institusjoner i Norden sammen, forteller leder for prosjektet, Øivind Øines .
–Videreutviklingen av metoder vil fokusere på sensitivitet og spesifisitet. Sensitivitet er viktig for å være sikre på at metoden fanger alt som kan være spor etter parasitten, mens spesifisitet er viktig for å kunne utelukke og skille mellom hva som er parasitten og ikke, presiserer han.
–Metodene skal også harmoniseres mellom de nordiske landene for å oppnå lik bruk og tolkning og slik at vi får sammenlignbare resultater. I prosjektet skal vi også undersøke hvor sensitiv en allerede videreutviklet PCR-metode for påvisning av parasitten er for å oppdage parasitt-egg i avføring fra rever. Dette en metode som har blitt brukt i overvåkningsprogrammet av oss tidligere her ved Veterinærinstituttet, forteller Øines.
–Prosjektet vil gi oss bedre grunnlag for å tolke informasjonen man får fra overvåkningen ved å undersøke metoden nærmere, men prosjektet tar også sikte på å effektivisere og videreutvikle metodikken slik at man kan gjennomføre undersøkelser raskere og få sikrere resultater, bl.a ved utvikling av sanntids-PCR.
Forskningsprosjektet, "Development of efficient surveillance tools for the molecular detection and identification of Echinococcus in Fennoscandia ", har fått midler fra Nordisk arbeidsgruppe for mikrobiologi og dyrehelse/dyrevelferd (NMDD) og er et toårig samarbeidsprosjekt der Rebecca Davidsson og Øivind Øines på Veterinærinstituttet, Eva Osterman Lind og Mats Isaksson på SVA Svenska Veterinär medesinska anstalt, og Marja Isomursu and prof. Antti Oksanen ved Finnish Food Safety Authority, Evira, er prosjektdeltakere.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Øivind Øines, forsker ved seksjon for parasittologi
E-post: oivind.oines@vetinst.no
Tlf.: 23 21 61 28