Skal avsløre giftelement i alge

Denne saken er eldre enn to år

Oppblomstring av algen Heterosigma akashiwo er et økende problem og volder fiskedød i havbruk verden over. Veterinærinstituttet er invitert med i et treårig internasjonalt forskningsprosjekt og skal arbeide spesielt med å identifisere hva i algen som gjør den giftig.

Oppblomstring av Heterosigma akashiwo og utvikling av giftighet er rapportert bl.a. i USA, Japan, Chile og Norge og har påført næringen i disse landene store tap. I Norge ble det registrert en oppblomstring i 1998 og i 2001 som førte til omfattende fiskedød i oppdrettsanlegg*.

−Algen kan utvikle seg til å bli giftig under gitte omstendigheter med massedød av fisk og store tap for næringen som resultat. Vi vet ikke sikkert hvilke faktorer som spiller inn og gjør algen giftig, heller ikke hva som dreper fisken, men sannsynligvis fører algen til nedsatte gjellefunksjoner og redusert evne til oksygenopptak slik at fisken kveles, forteller Chris Miles, forsker ved seksjon for kjemi ved Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet er invitert til å bidra med sin kompetanse på dette prosjekt som skal foregå i Puget Sound, et stort havbruksområde i Washington og British Colombia på grensen mellom USA og Canada. Målsetningen er å identifisere det elementet i algen som forårsaker giftighet og de spesifikke miljøfaktorene som gjør at fiskedødligheten blir så stor.

–Utfordringer rundt Heterosigma akashiwo er en ideell mulighet for internasjonalt partnerskap som kan bidra til å løse et betydelig algegiftproblem som påvirker oppdrettsnæringen i Norge, USA og andre steder, sier han. −Det er essensielt at vi klarer å identifisere elementet eller elementene i algen som gjør den giftig. Tidligere har fokuset på Veterinærinstituttet vært på opphopning av toksiner fra giftalger i skalldyr. Nå ser vi hvordan giftalger påvirker oppdrettsnæringen og bruker lærdom og kunnskap opparbeidet fra tidligere studier. Veterinærinstituttets laboratorium har bred ekspertise i å ekstrahere, rendyrke og bestemme strukturer til komplekse algetoksiner. Denne kompetansen er svært nyttig når vi nå skal søke etter elementet i algen som danner og skiller ut gift, avslutter han.

Prosjektnavn: The Ecophysiology and Toxicity of Heterosigma akashiwo in Puget Sound: A Living Laboratory Ecosystem Approach

*Chattonella i Skagerrak – en ny trussel for oppdrettsnæringen? Lars-Johan Naustvoll, Einar Dahl, Didrik Danielssen, Jan Aure, Morten Skogen og Paul Budgell i HAVETS MILJØ 2002

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Forsker Chris Miles
Tlf.: 23 21 62 26
E-post. chris.miles@vetinst.no

Del artikkel