Skabbmidd påvist på alpakka i Sør-Trøndelag

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har påvist skabbmidden Psoroptes ovis på en alpakka i Sør-Trøndelag. Psoroptes ovis er årsak til saueskabb, en svært smittsom sjukdom hos sau med stor økonomisk og velferdsmessig betydning. Midden kan også gi hudsjukdom hos storfe, hest, geit, kanin og kameldyr. Den forårsaker ikke sjukdom hos mennesker.

Veterinærinstituttet har påvist Psoroptes ovis på en alpakka i Sør-Trøndelag. Det prøvetatte dyret er født i Norge, men mordyret er importert og skal ha hatt skorper under buken. Det var en årvåken lokal veterinær som fant midd i en øreprøve og fattet mistanke om at dette kunne være P. ovis.

Tidligere ble Psoroptes midd angitt å være flere ulike arter, som ofte ble navngitt etter dyrearten de ble funnet på. Morfologiske og genetiske undersøkelser har konkludert med at det dreier seg om én art - Psoroptes ovis. Ulike genotyper av Psoroptes ovis kan foretrekke ulike vertsdyr (eller grupper av vertsdyr), og ulike stammer kan også ha ulik evne til å forårsake sykdom hos vertsdyret. Det er mistanke om at lama og alpakka smittet med P. ovis kan være et reservoar for parasitten og kan overføre den til sau, men det er usikkerhet rundt dette.

Bestanden av alpakka er økende i Norge. De siste tre årene er det importert rundt 130 alpakka og lama til Norge, de fleste fra Storbritannia. Alpakka holdes for ull- og kjøttproduksjon eller som hobbydyr. Dyrene i den aktuelle besetningen ble opprinnelig importert til Hedmark og ble flyttet til Sør-Trøndelag høsten 2014.

Saueskabb er utbredt i store deler av verden, men ble utryddet i Norge allerede i 1894. Parasitten er viktigst som årsak til saueskabb, men forårsaker også skabb på kroppen til storfe og hest samt øreskabb hos hest, sau, geit, kanin og kameldyr. Hos sau fører midden til betennelsesreaksjoner med intens kløe, væskeutsvedning, skorper som brer seg på huden og løsning av ulla. Saueskabb er svært smittsomt og spres lett fra dyr til dyr.

Veterinærinstituttet har påvist midden ved mikroskopisk undersøkelse, og videre laboratorieundersøkelser pågår for å karakterisere parasitten genotypisk.

Saken er oppdatert 14. juli 2015. 
Saken er oppdatert 23. oktober 2017 på grunn av skrivefeil.

Se faktaark om saueskabb.

Aktuelle lenker:
Nettnyhet fra Mattilsynet

Del artikkel