I forbindelse med et forskningsprosjekt undersøkes det nå hvorvidt snegler innblandet i silofôr påvirker fôrkvalitet og dyrehelse. Som et resultat av pågående forskning er bakterien Listeria monocytogenes funnet fra brunskogsnegl som er plukket i Røresand, Horten.
Det gjenstår nå å undersøke om denne bakterien finnes utbredt i brunskogsnegler fra hele landet og i hvilke mengder de finnes. Listeria er en utbredt bakterie i miljøet, og finnes særlig fra råtnende plantemateriale og jord. Hos drøvtyggere kan bakterien forårsake sykdommen listeriose, hvorpå sau er særlig utsatt. Hos mennesker er særlig gravide og personer med svekket immunforsvar mest mottakelige for bakterien. Listeria kan forårsake aborter både hos dyr og mennesker.
For dem som håndterer store sneglemengder i forbindelse med plukking og oppkutting for avliving, oppfordrer vi til å benytte hansker og ellers beskytte seg mot sprut. Dette som en ekstra forsikring frem til vi vet mer om utbredelsen av Listeria i sneglene.
Veterinærinstituttet trenger derfor nylig plukkede, levende snegler snarest, slik at vi kan få undersøkt nærmere både utbredelse og mengde listeriabakterier i sneglene allerede i høst. Det er viktig for oss å få inn prøver fra ulike landsdeler, og vi vil trenge ca. 10 snegler per prøve.
Vil du bidra?
Kontakt veterinær Stine Gismervik, Veterinærinstituttet Trondheim på e-post: stine.gismervik@vetinst.no for mer informasjon om hvor og hvordan sneglene skal sendes. Du får tilsendt ferdig frankert konvolutt.
Prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærinstuttet, Bioforsk, Universitet for miljø- og biovitenskap, Norges veterinærhøgskole, Norsk Landbruksrådgiving, Tine og Addcon. Forskningsprosjektet er finansiert gjennom Forskningsrådet, Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og Forskningsmidlene over jordbruksavtalen (Jordbruksfondene).