− Interessen for seminaret fra industri, Mattilsynet og laboratorier har vært svært stor. Hele 80 har meldt seg på, så nå må vi si nei til flere, sier Taran Skjerdal. Seminaret er derfor flyttet til auditorium 4 i mattrygghetsbygningen på Norges Veterinærhøgskole.
− Vi har studert Listeria i fersk laks, røkt laks og sushi, Vibrio, toksiner og virus i skjell og kvikksølv i tunfisk sammen med samarbeidspartnere i Spania, Kroatia, Italia, Norge og Frankrike, sier Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet. − For Listeria er det funnet at bakterien kan være svært ujevnt fordelt i en batch. Det betyr at man enten må ta mange prøver eller ta andre grep for å sikre seg at prøven blir representativ. Videre er det vist at fisk bare inneholder spor av Listeria rett etter filetering, men at antallet øker ved kjølelagring slik at det i noen tilfeller kan utgjøre en risiko å spise fisken rå som sushi eller røkt fisk. Slik fisk kan sorteres ut tidlig i prosessen, men det krever at prøvetakingen er god og at analysemetodene er mer sensitive enn de som vanligvis brukes i dag, forteller hun.
På seminaret blir det presentert forbedrede metoder, prøvetakingsplaner samt trygghetskriterier for Listeria i laks som er tiltenkt brukt som sushi og røkt laks. For virus, Vibrio og toksiner i skjell blir det presentert ulike tilnærminger til prøvetaking og analyse ut fra hvor forurenset områdene skjellene er hentet fra er. For kvikksølv i tunfisk ser det ut størrelse som og tunfiskart gir så mye informasjon om kvikksølvinnholdet at analyser knapt er nødvendig. I tillegg til dette vil en datamodell for beregning av prøvetakingsplaner og trygghetskriterier ved hjelp av statistiske modeller bli presentert.
Seminaret retter seg mot Mattilsynet/myndigheter, sjømatnæringen, laboratorier, forskere, bransjepresse og andre interesserte i Norge og Europa for øvrig. Seminaret er gratis.
Eventuelle spørsmål rettes til: