Schmallenbergviruset - en vurdering av risikobildet

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har vurdert risikobildet for introduksjon av Schmallenbergvirus til Norge, på oppdrag fra Mattilsynet. Det nye viruset som ble oppdaget i november 2011, er nå påvist i til sammen over 1000 besetninger i 7 land i Europa i forbindelse alvorlig medfødte misdannelser hos lam, kje og kalv. Tilstanden har fått navnet ”Schmallenberg disease”

Smitte via insekter
Tidspunktet for opptreden av Schmallenberg disease (SBD) samt den genetiske klassifiseringen som er gjort av Schmallenbergvirus (SBV), indikerer at SBV overføres med insektsvektorer som sviknott og mygg. Så langt har man ingen eksakt kunnskap om utbredelsen av vektorer som overfører SBV. Den store geografiske utbredelsen som SBV har fått, indikerer imidlertid at spredningsmulighetene for virus via vektor er betydelig i Nord-Europa.

På det nåværende tidspunkt kan kan ikke utelukke at enkelte av de positive tilfellene skyldes forflytning av smittede dyr, og man kan heller ikke utelukke at SBV har sirkulert i Nord-Europa i 2010, eventuelt tidligere, uten å ha blitt oppdaget.

En vurdering av risikobildet per medio februar 2012
Man kjenner ikke til hvordan SBV er blitt introdusert til Europa og så langt heller ikke til utbredelsen av virus. De siste ukene har man imidlertid fått betydelig større kunnskap om utredelsen, og nye tilfeller av SBD påvises hyppig, også i nye områder. En mer fullstendig utbredelse av SBV på basis av dyr som ble smittet i 2011, får man ikke før større serologiske undersøkelser blir gjennomført.

Man antar at SBV vil kunne introduseres til nye områder via forflytning av infiserte vektorer og smitteførende drøvtyggere. Det er få drøvtyggere som innføres til Norge for tida, og Veterinærinstituttet vurderer sannsynligheten for at virus er blitt introdusert med importerte drøvtyggere som neglisjerbar.

Den store geografiske utbredelsen som er avdekket, indikerer at infisert vektor kan spres til et betydelig område på kort tid. Erfaringene fra blåtungevirus (BTV8) gir gode holdepunkter for at vektorbårne virus kan passere havområdet mellom Danmark og Sør-Norge. Det kan heller ikke utelukkes at spredning av slike virus kan skje gjennom Sør-Sverige. Selv om SBV nå er påvist nær grensen til Danmark, anser Veterinærinstituttet det fremdeles som lite sannsynlig at SBV per dags dato er introdusert til Norge via vektorer.

Diagnostikk av Schmallenbergviruset (SBV)
 SBV kan identifiseres ved hjelp av PCR, og ved Veterinærinstituttet vil det bli etablert PCR-diagnostikk for SBV i løpet av våren 2012. Det vil være aktuelt med PCR-undersøkelse av abortfoster, dødfødte og levendefødte avkom av drøvtyggere med alvorlige misdannelser, etter nærmere retningslinjer.

To immunologiske tester er etablert ved enkelte laboratorier i Europa, men disse egner seg ikke til masseundersøkelse av blodprøver eller melkeprøver. Men det arbeides med å utvikle nye serologiske tester (ELISA) som skal kunne benyttes ved undersøkelse av et stort antall prøver. Veterinærinstituttet vurder det som lite hensiktsmessig å etablere immunologiske metoder før en ELISA test er kommersielt tilgjengelig.

Ikke smitte til mennesker
Det er ingen indikasjoner på at SBV forårsaker sjukdom hos menneske. Det europeiske senter for sjukdomsforebygging og kontroll (ECDC) leverte en preliminær risikovurdering 22.12.2011 og konkluderte med at ”it is unlikely that this new orthobunyavirus can cause disease in human but it cannot be excluded at this stage”

 

Les mer om viruset og sykdomstilfellene i Europa (nettsak fra 9. jan 2012)

Les mer hos Mattilsynet

 

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Tormod Mørk

Del artikkel