Schmallenbergvirus - oppdatering mars 2012

Denne saken er eldre enn to år

Schmallenbergvirus påvises i stadig flere besetninger og land. Nylig ble virus påvist i en småfebesetning i Andalucia i Sør-Spania. Schmallenbergvirus er nå også påvist i sviknott fanget høsten 2011 i Belgia og Danmark. Disse funnene er med på å bekrefte at Schmallenbergvirus spres med insektsvektorer. 

Schmallenbergvirus infiserer drøvtyggere som sau, geit og storfe, og gir først og fremst opphav til fosterskader når mordyret infiseres tidlig i drektigheten. Schmallenbergvirus ble første gang påvist i Tyskland i november 2011. Etter dette er viruset påvist i Nederland, Belgia, Frankrike, Luxemburg, England, Italia og Spania i prøver fra dødfødte eller svakfødte lam, kje eller kalver med alvorlige misdannelser. Viruset er så langt påvist i prøver fra rundt 2000 besetninger.

Nylig har Veterinærinstituttet i Danmark rapportert at Schmallenbergvirus er påvist i sviknott (Culicoides) fanget sør på Jylland i oktober 2011, nær grensa til Tyskland. Det har lenge vært antatt at viruset spres med insektsvektorer, og danske, samt belgiske funn av Schmallenbergvirus i sviknott er med på å bekrefte at virus kan spres med disse insektene. Funnet av virus i Danmark er ikke overraskende, ettersom det tidligere har blitt påvist i mange besetninger nord i Tyskland (Slesvig Holstein) nær grensa til Danmark.

Schmallenbergvirus er så langt ikke påvist i prøver fra dyr i Danmark og heller ikke i prøver fra dyr eller sviknott i Sverige. I Nederland har man gjennomført en undersøkelse av antistoffer mot viruset. I denne undersøkelsen ble 70 % av storfebesetningene funnet antistoff positive med en markant høyere forekomst i øst enn i nord og sør. Dette støtter antagelsen om at Schmallenbergvirus først ble introdusert øst i Nederland. En undersøkelse av to infiserte sauebesetninger og to storfebesetninger viste at mellom 70 og 100 % av dyra hadde antistoffer mot Schmallenbergvirus.

I Norge har Mattilsynet og Veterinærinstituttet igangsatt en overvåking av Schmallenbergvirus. Dette innebærer en rutinemessig rapportering til Mattilsynet om tilfeller som kan være forenlig med infeksjon med dette viruset. Det er først og fremst alvorlige misdannelser av hjerne, ryggsøyle og lemmer på dødfødte eller svakfødte lam, kje og kalver som ønskes rapportert og undersøkt. Det er kystnære områder i Sør-Norge som nå blir overvåket, men overvåkingsområdet vil bli løpende vurdert avhengig av hvor det eventuelt påvises positive tilfeller i våre naboland.

Mattilsynet oppfordrer produsenter og veterinærer til å melde fra om mistenkelige funn

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Tormod Mørk 

Del artikkel