Modellen viser at dersom LA-MRSA introduseres i den norske svinepopulasjonen, vil forekomsten øke, men i varierende grad ved alle de foreslåtte forvaltningsmodellene. Lavest forekomst etter ti år oppnås dersom man velger å sanere alle positive besetninger samt spore opp og teste kontaktbesetninger minimum ett år tilbake i tid.
– Resultatene er gitt ut fra de forutsetninger som er lagt inn i modellen, forklarer forsker Madelaine Norström. –Da forutsetninger for spredning av LA-MRSA er gjort likt i alle de fire scenariene, er scenariene sammenlignbare, mens det er usikkerhet knyttet til beregnet forekomst av LA-MRSA i den norske svinepopulasjonen frem i tid.
– Spredningsmodellen viser at valg av forvaltningsstrategi har stor betydning for utviklingen. Med bakgrunn i erfaringene fra dette arbeidet, vil Veterinærinstituttet i samarbeid med Mattilsynet og næringen utvikle en forvaltningsmodell som vi forventer vil gi vesentlig mer effektiv bekjempelse av LA-MRSA i svinepopulasjonen enn forvaltningsmodellene i scenariene. Veterinærinstituttet er en sentral aktør i utviklingen av fremtidige overvåkingsprogrammer for MRSA, og heri ligger også nøkkelen til en mer effektiv forvaltning, avslutter Madelaine Norström.
Last ned rapporten:
Spredningsscenarier for LA-MRSA i norsk svineproduksjon