Fredag 15. juni fikk Mattilsynets distriktskontor for Midt-Rogaland melding fra Veterinærinstituttet om at salmonellabakterier var påvist fra en død kalv fra en melkekubesetning i Time på Jæren. Veterinærinstituttet påviste salmonellabakterier fra kalven.
Veterinærinstituttet i Oslo har bekreftet at alle salmonellaisolatene fra prøvetakingen tilhørte serotype Salmonella Typhimurium 4,5,12 : i : 1,2, som også ble påvist i prøver fra den døde kalven.
Salmonellabakterien ble påvist i prøver fra den døde kalven innsendt til laboratoriet, i tre avføringsprøver fra storfe (enkeltdyr), i fem bingeprøver fra storfe, i tre bingeprøver fra gris samt i en avføringsprøve fra fugl. Dyreholdet består av 70 storfe, hvorav 30 melkekyr, ca 140 slaktegriser, 20 vinterfôra søyer med lam, 400 minktisper med valper samt en hest og en hund.
Gården har et betydelig dyrehold, og salmonellabakterier er funnet i prøver fra enkeltdyr og fra binger med både storfe og gris. Sammenholdt med det store omfanget av døde kalver (26 stk) og salmonellainsfeksjon hos en avløser i mai måned, indikerer dette at bakterien har vært i besetningen en tid, og har fått en betydelig utbredelse i dyr og miljø. Man må derfor anta at det vil ta tid før besetningen igjen vil være fri for salmonellasmitte.
Nasjonalt Folkehelseinstitutt har foretatt en fingerprint-undersøkelse av arvestoffet til salmonellabakterien fra besetningen og funnet at dette har et meget sjeldent mønster eller MLVA-profil.
Folkehelseinstituttet har kun to ganger tidligere registrert dette mønsteret, begge gangene i mai 2007 fra to pasienter i Rogaland. Den ene hadde jobbet som avløser i den smittebelagte besetningen, mens den andre arbeider som lastebilsjåfør og kjører slakteavfall.
Det er ennå ikke mulig å si hva som er smittekilden til dette utbruddet.
Hva gjør Veterinærinstituttet
Når det opptrer tilfeller med kraftig eller blodig diaré som sprer seg mellom dyr, bør det tas avføingsprøver slik at diagnosen kan stilles så raskt som mulig. Diagnosen stilles ved bakteriologisk undersøkelse.
Hva gjør Mattilsynet
Salmonellose er en meldepliktig gruppe B sjukdom etter Matloven, og Mattilsynet har ansvaret for å håndtere påvisning av Salmonella hos dyr.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Tormod Mørk, Seksjonsleder, Seksjon for produksjonsdyr
Telefon: 23 21 63 80
E-post: tormod.mork@vetinst.no
Snorre Stuen, laboratorieleder, Sandnes
Telefon 51 60 35 40
E-post: snorre.stuen@vetinst.no
Bjarne Bergsjø, Forsker, Seksjon for bakteriologi
Telefon 23 21 63 21
E-post: bjarne.bergsjo@vetinst.no