Salmonella påvist i lymfeknute hos slaktegris

Denne saken er eldre enn to år

I overvåkingsprogrammet for Salmonella hos gris er det påvist Salmonella Bovismorbificans i lymfeknute fra slaktegris i en besetning i Osterøy kommune i Hordaland. Det har ikke vært sykdom hos grisene. Besetningen har også storfe.

Veterinærinstituttet har som norsk referanselaboratorium, bekreftet funn av Salmonella Bovismorbificans i en lymfeknuteprøve sendt inn fra Eurofins avdeling på Klepp. Prøven stammet fra et griseslakt og ble tatt ut i forbindelse med overvåkingsprogrammet for Salmonella hos gris.

Dette er samme serotype av Salmonella som tidligere i høst ble isolert fra ei død ku i en melkekubesetning på Hadeland i august og i avføringsprøver fra syke kalver i en storfebesetning i Suldal i oktober 2010.

Det er ikke i noen av tilfellene dokumentert smittekilde.

Denne serovarianten av Salmonella har vært isolert fra ulike dyrearter, inklusiv storfe, i andre land og har gitt humane sykdomsutbrudd i Sverige og Finland på 90-tallet. Kilden var alfa-alfa spirer kontaminert med Salmonella fra frø importert fra Australia. I 2005 var det et humant utbrudd i Tyskland med samme serovariant, der kilden var svinekjøtt som ikke var varmebehandlet.

Veterinærinstituttet har ikke informasjon om at denne serotypen har vært påvist hos dyr eller i fôr her i landet etter 1996 da den ble påvist hos hund som hadde fått tyggebein. Folkehelseinstituttet har så langt i år registrert tre enkeltforekomster hos menneske. Alle disse er bekreftet smittet i utlandet.

Forebygging og kontroll
Norske myndigheter gjennomfører overvåkingsprogrammer for fôr og matproduserende dyr. I tillegg har bedrifter som produserer fôr og mat krav til egenkontrollsystemer for Salmonella.

Slakteriene har strenge hygienerutiner for å hindre at eventuelle salmonella i tarminnhold skal forurense slakteskrotter og produktene. Dersom Salmonella påvises, vil tiltak settes i verk for å finne smittekilden samt å hindre videre spredning.

Salmonellainfeksjon er en B-sykdom og forekomst av eller mistanke om Salmonella skal rapporteres umiddelbart til Mattilsynet. Mattilsynet følger opp med prøvetaking av dyr i besetningen.

Les mer i faktaark om Salmonella hos svin

Les mer om Salmonella Bovismorbificans i en storfebesetning hos Mattilsynet

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Bjørn Lium, Veterinærinstituttet i Oslo
23 21 63 87/913 31 198
bjorn.lium@vetinst.no

Bjarne Bergsjø, Veterinærinstituttet i Oslo
23 21 63 23/92 81 47 11
bjarne.bergsjo@vetinst.no

Del artikkel