Rotenonbehandlingen av Rauma i gang

Denne saken er eldre enn to år

28. august startet rotenonbehandlingen av Rauma. Målet er å bli kvitt gyro-parasitten for godt og at Rauma igjen skal bli en elv med Atlantisk laks. Så langt har behandlingen vist at Rauma er så godt som tom for laks. Dødfisken som har vært funnet har i det store og hele vært ørret og annen fisk.

Det at vi at vi nesten ikke finner laks er en bekreftelse av fylkesmannens undersøkelser og tidligere vurderinger om at laksen er så og si borte, sier seksjonsleder ved Veterinærinstituttet, Ketil Skår.

Behandlingen som ledes av Veterinærinstituttet startet vet Slettafossen som et godt stykke overfor den lakseførede delen av elva. Deretter fortsetter en med ny utdosering fra flere steder lenger ned i den lange elva for å opprettholde riktig konsentrasjon hele veien. Nedbrytingstida for rotenon er kort. Behandlingen vil fortsette i ca. 10 dager til alle elevene i området er ferdig behandlet. Totalt 125 personer er involvert i operasjonen og femti av disse er grunneiere som er involvert i plukkingen av død fisk. All fisk blir samlet opp og fraktet til et mottak på Setnesmoen militærleir der fisken blir sortert, målt, veid og tatt prøver av. Deretter blir fisken saltet og sendt til destruering.

– Grundig flerårig forberedelse med kartlegging og planlegging ligger bak, forteller seksjonsleder Skår. – Hver meter av elva er gjennomgått og vannføring og hastighet er beregnet. Målet er å skape en koordinert sky av rotenon som driver nedover elva og der alle smutthull tettes, forteller han. Så langt har alt gått etter planen. Rotenonkonsentrasjon som brukes dreper både gyroen og fisken, men er ikke farlig for andre dyr eller mennesker.

Møre og Romsdal hadde tidligere syv smitteregioner, i dag har vi to: Rauma og Driva. På Sunnmøre er elvene friskmeldt og stedegen laks gjeninnsatt. Vi har nå en god mulighet for at det også blir en realitet for Rauma om noen år, sier Skår.

Rotenonbehandling Rauma 2013
Rotenonbehandling Rauma 2013 overvåkning av operasjonenen
Måling av rotenonnivå

Fortløpende sampling om måling av vannprøver for å sikre riktig rotenonkonsentrasjon i vannet

Alle småpytter og tilsig behandles manuelt

Alle småpytter og tilsig behandles manuelt for å sikre behandlingen. Foto: Mari M. Press

Tiltakshaver for aksjonen er Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Miljødirektoratet er ansvarlig for den nasjonale strategien for gyro-utryddelsen. 

Veterinærinstituttet er nasjonalt kompetansesenter for praktisk bekjempelse av gyro (Gyrodactylus salaris) og har som oppgave å kartlegge, planlegge og gjennomføre aksjoner, og gjenoppbygge av bestandene. I tillegg er Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium for gyro.

Les tidligere nettmelding  

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:

Ketil Skår, seksjonsleder

Roar Sandodden, prosjektleder

Del artikkel