Robust rensefisk – stadig viktigere mot lakselus

Denne saken er eldre enn to år

Med en kraftig økning i bruk av rensefisk i norsk oppdrettsnæring har det dukket opp flere helse- og velferdsmessige utfordringer der bakterieinfeksjoner er et hovedproblem. Veterinærinstituttet er i beredskap for utfordringer knyttet til rensefiskens helse og velferd.  

Løpende diagnostikk, forskning relatert til bakteriekarakterisering for videre vaksineutvikling og helse hos oppdrettet berggylte er pågående aktiviteter ved instituttet.I forbindelse med nettverksmøtet Sats Marint i Bergen 8. – 9. februar ble det holdt en egen workshop om helse hos rensefisk. Her presenterte Veterinærinstituttet flere av sine resultater og videre innspill til aktiviteter relatert til helse og velferd på rensefisk.

Karakterisering legger grunnlag for vaksineutvikling
 De siste to årene har instituttet hatt en kraftig økning i antall prøveinnsendelser fra anlegg med leppefisk, resultatene fra dette arbeidet ble presentert på nettverksmøtet. Våre undersøkelser tyder på at bakterieinfeksjoner er et hovedproblem. Disse infeksjonene kan ha flere underliggende årsaker.  De siste årene har Veterinærinstituttet i tillegg til diagnostikken, gjort et betydelig arbeid med innsamling og karakterisering av bakterieisolater fra marine arter, herunder isolater fra rensefiskarter som bergnebb, berggylt og rognkjeks.  Gjennom bakteriedyrking og genanalyser har potensielle infeksiøse bakterier blitt identifisert og karakterisert for å danne et grunnlag for videre utvikling av vaksiner.

Behov for ytterligere diagnoseutvikling og utnyttelse av biobank
Det er behov for ytterligere diagnoseutvikling for å ha god beredskap og overvåkning av helsen til rensefisk. Samtidig bør Veterinærinstituttets samling av  bakterieisolater for utvikling av vaksiner utnyttes.  Våre aktiviteter blir gjennomført i samarbeid med flere universitets og forskningsmiljøer i Norge for å utnyttespisskompetansen som finnes.

Veterinærinstituttet er også opptatt av god velferd for rensefisk i oppdrettsanleggene. Erfaringene så langt har vist at rensefisken blir utsatt for store påkjenninger ved innfangning og transport.  Dette kan gi høy dødelighet, men kan óg resultere i en svekket fisk som er i dårligere stand til å utføre sin lusespisende jobb.

Helsekontroll ved mottak av rensefisk er derfor viktig. Ved daglig drift i oppdrettsanleggene er det videre viktig at det tas hensyn til rensefisken, og at den følges opp med regelmessig helsetilsyn.

Karlegging viktig
Veterinærinstituttet har invitert næringa og fiskehelsetjenester til et samarbeid om systematiske og grundige registreringer av rensefiskhelsen i norske oppdrettsanlegg. Dette vil bidra til en rask og effektiv kartlegging av de viktigste problemene og flaskehalsene, samtidig som det vil gi Veterinærinstituttets regionale laboratorier tilgang til mer og grundigere prøvemateriale fra anlegg langs hele kysten. Det vil også styrke samarbeidet mellom diagnoselaboratoriene og fiskehelsetjenestene. Fiskehelsetjenesten som har den daglige kontakten med anleggene står for en uunnværlig innsats med førstelinjediagnostikk og helseovervåking i alle oppdrettsanlegg langs kysten.

Med god kunnskap og godt samarbeid kan vi i fellesskap ta ansvar for rensefiskhelsen!

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Brit Hjeltnes

Del artikkel