Rapporten som er bestilt av Mattilsynet, består av tre deler: Planteproduksjon, dyrehelse og folkehelse. Målingene av mykotoksiner i korn og kornproduktene som brukes til mat og fôr er utført ved Veterinærinstituttet, og to fagpersoner herfra, Gunnar Sundstøl Eriksen og Aksel Bernhoft har hatt ansvar for utredningen av henholdsvis kornprodukter til mat og kornprodukter til fôr.
Rapporten viser at Fusarium er viktigste muggsoppgruppe for dannelse av mykotoksiner på korn i Norge. Det er kjent at klimaet i vekstsesongen har stor betydning for utvikling av Fusarium og mykotoksiner i kornet.
Barn utsatt
I befolkningen har DON størst betydning for barn, og særlig små barn er utsatt for å kunne få i seg toksinet over anbefalt trygt nivå, såkalt TDI (Tolerable Daily Intake). Mel- og kornprøver som er analysert over flere år viser at spesielt havre kan inneholde betydelige nivåer av DON, men hvete bidrar likevel mest til inntaket på grunn av høyt konsum.
− Beregninger vi har gjort av inntaket av mykotoksiner (spesielt DON) fra maten viser at barn på enkelte alderstrinn kan få i seg toksiner flere ganger høyere enn det som er anbefalt, sier Gunnar Sundstøl Eriksen.
− Samtidig er det viktig å vite at TDI er ikke grense for toksisitet og at det er innbakt en stor sikkerhetsmargin i TDI-verdien, legger han til.
Han understreker også at Mattilsynet ba VKM om en risikovurdering og at VKM derfor ikke har veid konklusjonen opp mot verdien av å spise grove kornprodukter.
I rapporten blir det påpekt at data om forekomst av mykotoksiner som DON og T-2 toksin og HT-2 toksin er mangelfulle og at en mer systematisk overvåkning bør settes i verk, særlig på produkter med høyt innhold av hvete og havre. Rapporten etterlyser også mer sensitive metoder for å måle nivåer av T-2 and HT-2. Slik kan man generere bedre data og en kan gjøre bedre vurderinger av toksineksponeringen.
Griser følsomme for DON
Når det gjelder dyrehelse, er griser spesielt følsomme for DON. DON gir redusert fôrinntak og tilvekst. Det er høy risiko for slike effekter på grunn av betydelige forekomster i korn og dette rammer dyras velferd og bondens økonomi. Analyseresultater av DON i fôr til gris viser gjennomsnitts -konsentrasjon rundt 0,4 mg/kg som er et nivå som kan redusere fôrinntak og produksjon i grisehuset.
Rapporten konkluderer bl.a. med at det er flere kunnskapshull knyttet til mykotoksiner og dyrehelse. − Særlig er det behov for å få bedre kunnskap om faktorer som påvirker hvilken effekt DON i fôret til gris har, sier Aksel Bernhoft, fagansvarlig for fôr ved Veterinærinstituttet. − Det er også behov for å undersøke nærmere om intensiv fôring kan gi økt følsomhet for mykotoksiner hos drøvtyggere.
Videre er det viktig å overvåke forekomsten av ulike mykotoksiner i kraftfôrblandinger til de fleste dyrearter, og i fôringredienser som mais som kan være spesielt utsatt for mykotoksiner. Det er også viktig å få bedre kunnskap om mykotoksiner i lagret fôr i fjøs og oppdrettsanlegg, sier Bernhoft.
Rapporten beskriver en rekke faktorer av betydning for dannelse av mykotoksiner i korn, samt tiltak for å redusere problemet. Denne delen har vært ledet av Leif Sundheim fra Bioforsk. Fuktige somre de siste årene pekes på som en viktig faktor for økningen av DON. Videre er monokultur av korn uten vekstskifte kombinert med redusert jordbearbeiding en utfordring i norsk kornproduksjon i forhold til mykotoksiner.
I utredningen av henholdsvis kornprodukter til mat og fôr har i tillegg Christiane Kruse Fæste, Helga Høgåsen, Ida Skaar og Janneche Utne Skåre, alle fra Veterinærinstituttet, bidratt.
Les om saken på VKMs nettsider
Les mer om saken på Mattilsynets nettsider
Eksempler på Veterinærinstituttets forskning på mykotoksiner:
Giftmiks fra muggsopp kan forstyrre immunforsvaret
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet: