Risikovurdering av fisk i norsk kosthold

Denne saken er eldre enn to år

Forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet og medlem av hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), Janneche Utne Skåre, har ledet arbeidet med en rapport på nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold. Rapporten er utarbeidet av VKM på oppdrag fra Mattilsynet, og er en oppdatering av vurderingen som komitéen publiserte i 2006.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at fordelene ved å spise fisk oppveier den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer.

Rapporten sier at fisk er sunt og helsebringende, og en lett fordøyelig proteinkilde. Fisk inneholder viktige næringsstoffer som marine omega-3 fettsyrer, vitamin D, jod og selen. Undersøkelser viser at de som spiser mindre enn tilsvarende ett fiskemåltid i uken, kan gå glipp av helsefordeler. Per i dag spiser voksne og barn gjennomsnittlig nok fisk til å dekke behovet for marine omega-3 fettsyrer, men det gjør ikke gravide.

De viktigste miljøgiftene i villfisk og oppdrettsfisk er PCB, dioksiner og kvikksølv. Oppdrettslaks inneholder i dag mindre miljøgifter enn fet villfisk. Ved dagens nivåer av miljøgifter i oppdrettsfisk og villfisk får verken storspisere eller andre i seg skadelige mengder av PCB, dioksiner og kvikksølv fra fisk.

VKMs beregninger viser at man kan spise over én kilo oppdrettslaks eller noe mindre makrell i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av PCB og dioksiner. Risikovurderingen sier nå, i motsetning til i 2006, at det ikke lenger er grunn til å si at kvinner i fruktbar alder og jenter bør begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv.

Les hele saken fra VKM

Les bestillingsbrev fra Mattilsynet

Last ned rapporten VKM Report 2014: 15 Benefit- risk assessment of fish and fish products in the Norwegian diet - an update

Del artikkel