Rensefisk: Økt bruk av oppdrettet og vaksinert berggylt og rognkjeks kan redusere dødelighet

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har i 2013 utført den mest omfattende kartleggingen noensinne av dødelighet og dødelighetsårsaker hos rensefisk i oppdrettsanlegg som brukes for å bekjempe lakselus. Rapporten som oppsummerer arbeidet viser bl.a. at noen typer oppdrettet og vaksinert rensefisk er bedre rustet til å motstå sykdom og død og reduserer muligheten for smitteoverføring.

— Rensefisk har fått en stadig viktigere rolle i bekjempelsen av lakselus i norsk oppdrettsnæring de siste årene, forteller prosjektleder Arve Nilsen ved Veterinærinstituttet. — Likevel vet vi ennå lite om rensefiskenes helse og sykdommer når de blir brukt til lusebekjempelse i oppdrettsanleggene. Artene vi har kartlagt i prosjektet er rognkjeks og alle vanlige arter av leppefisk; bergnebb, berggylt, grønngylt, gressgylt og rødnebb/blåstål.

I prosjektet er det registrert utsett av nesten en million rensefisk på 17 sjølokaliteter og helsedata fra ett settefiskanlegg. Alle ble fulgt i perioden fra juni til november 2013, med daglige registreringer på anleggene og månedlige tilsynsbesøk med prøveuttak.

— Dette har gitt oss en oversikt som viser at bakteriesykdommer som atypisk furunkulose og vibriose er viktige årsaker til dødelighet hos rensefisk.

I prosjektperioden oppdaget vi også to nye og potensielt alvorlige sykdommer; pasteurellose på rognkjeks og amøbegjellesykdom på grønngylt. Mer bruk av oppdrettet og vaksinert berggylt og rognkjeks kan være et viktig tiltak for å begrense dødelighet og redusere mulighet for smitteoverføring, sier Nilsen.

Kartleggingen har også vist at driftsforhold som fangst og transport, fôring, bruk av skjul og håndtering av fisken i merdene hadde også stor betydning for rensefiskens helse og overlevelse. Fiske og bruk av leppefiskarter som har dårlig overlevelse og usikker effekt på lusenivåene, som gressgylt og rødnebb/blåstål, bør kontrolleres bedre eller stoppes. En mal for registrering av dødelighet hos rensefisk ble utviklet i løpet av prosjektet.

Prosjektet,«Rensefiskhelse – kartlegging av dødelighet og dødelighetsårsaker» en del av det FHF-finansierte prosjektet «Rensefiskhelse – tapsårsaker og smittemodeller» (http://www.fhf.no/ (prosjektnummer 900818), der Veterinærinstituttet også har hatt ansvar for utvikling av smittemodeller for vaksinering av oppdrettet berggylt mot bakteriesykdommene vibriose og atypisk furunkulose. Resultater fra prosjektet blir også offentliggjort som to artikler i Norsk Fiskeoppdrett. Et forslag til standard mal for registrering av dødelighetsårsaker ble utviklet av styringsgruppa i prosjektet sammen med Veterinærinstituttet, se egen artikkel om dette.

 

 Last ned rapporten

 

Faglige bidragsytere
Prosjektet hadde stor vekt på besøk i felt, uttak av prøver og diagnostikk og i tillegg til rapportens forfattere har mange kolleger innenfor og utenfor Veterinærinstituttet gjort en grundig og viktig jobb for å få fram resultatene. De som har bidratt er (i alfabetisk rekkefølge)

Fra Veterinærinstituttet:
Gu, Jinnu - Veterinærinstituttet Trondheim
Hellberg, Hege - Veterinærinstituttet Bergen
Nilsen, Hanne - Veterinærinstituttet Bergen
Olsen, Anne Berit - Veterinærinstituttet Bergen
Skjelstad, Hanne Ringkjøb - Veterinærinstituttet Trondheim
Vågnes, Øyvind - Veterinærinstituttet Bergen

Fra fiskehelsetjenestene:
Nordaune, Elisabeth - Havbrukstjenesten AS
Ottesen, Kristin - Helgeland Havbruksstasjon AS
Persson, David - FO-MAS AS
Rønneberg, Liv Birte - Fiske-Liv AS
Schriwer, Geir - Havbrukstjenesten AS
Spirova, Silviya - Nova Sea AS
Stokka, Lene - Helgeland Havbruksstasjon AS
Treines, Elisabeth - Helgeland Havbruksstasjon AS
Ørstavik, Siri - Havbrukstjenesten AS

 

 

Kontaktperson Veterinærinstituttet:

Prosjektleder Arve Nilsen

Kartlegging rensefiskhelse 2013. Fordeling av forsøkslokaliteter.

Kartlegging rensefiskhelse 2013. Fordeling av forsøkslokaliteter.

Del artikkel