For overvåking av fiskens helsetilstand i merdene er det viktig med gode registreringer av utsett, daglig dødelighet og registrering av hvilke sykdommer eller skader man tror fisken dør av underveis. For laks har de fleste firma egne standarder for slik registrering, for rensefisk er dette ikke så godt utviklet til nå. I prosjektet ble alle fisk registrert ved utsett (dato, merd, art, opprinnelse), deretter ble dødelighet registrert daglig (dato, merd, art) og årsaker ble registrert ukentlig (dato, merd, art, årsak).
Av den registrerte dødeligheten utgjorde sår og finneråte 19 %, bakterielle infeksjoner 14 %, mekanisk skade 6 % og kjønnsmodning 3 %. Fisk uten noen nærmere angitt diagnose utgjorde 56 %. Mange i denne siste gruppa døde trolig av bakterielle infeksjoner og/eller mekanisk skade, men registrering av dødelighetsårsaker er tidkrevende og vanskelig å utføre i felt, og en helt nøyaktig årsaksangivelse er i praksis umulig.
Vi tror at dersom alle anlegg tar i bruk en enkel, standardisert metode for registrering av dødelighet og dødelighetsårsaker vil både næring, forskingsmiljøer og forvaltningen raskt få en langt bedre kunnskap om rensefiskens helsetilstand.
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Prosjektleder Arve Nilsen
Styringsgruppe:
Nils P. Vestvik, Aoife Westgård, Marianne Halse, Tom Christian Tonheim, Torbjørn Munkejord Pedersen