Permaskjørt kan redusere påslag av lakselus

Denne saken er eldre enn to år

En gjennomgang av feltdata fra 17 lokaliteter viser at permaskjørt kan redusere påslag av lakselus. Resultatene viser også at det er stor variasjon i effekt, der noen får stor effekt av skjørt, mens andre lite. Denne analysen inkluderer også data fra rensefisk bruk i sammenheng med permaskjørt, og resultater peker på at flere tiltak må brukes i sammenheng for å oppnå kontroll av lakselus.

Permaskjørt er et av de nye ikke-medikamentelle tiltakene mot lus. Resultater fra dette delprosjektet viser at bruk av permaskjørt kan redusere påslag av lus dersom skjørt settes på merden før fisken har fått lusepåslag og at permaskjørt bør kombineres med andre tiltak som f.eks. rognkjeks eller leppefisk.

Feltdata fra 17 lokaliteter
I rapporten presenteres resultater som har fremkommet i et delprosjekt i «Permaskjørtprosjektet» finansiert av Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond. I dette delprosjektet er det gjennomført statistisk analyse av feltdata fra 17 lokaliteter langs kysten i Norge som har benyttet permaskjørt i enten 2013 eller 2014. Analysen er gjennomført ved å se på hvordan ulike faktorer forklarer luseutvikling på de lokalitetene som inngår i analysen.

Faktorer og resultat
De ulike faktorer som en har sett på i analysen er; om merdene har påsatt skjørt eller ikke, om skjørt er satt på før eller etter at fisk har fått lusepåslag, skjørt på hele lokaliteten, temperatur, vekt på fisk, internt og eksternt smittepress og bruk av rognkjeks og leppefisk. Resultatene viser at skjørt dersom satt på før lusepåslag, signifikant reduserer påslag av lus med et gjennomsnitt på 18 % (varierer fra 6 til 28 %) på merdnivå. Dersom skjørt har blitt satt på alle merdene på lokaliteten, så viser resultatene at en i tillegg til merdeffekten kan oppnå en lokalitetseffekt på gjennomsnittlig 54 % (varierer stort fra 0 til 80 %). Samtidig viser analysen at bruk av rognkjeks og leppefisk klart kan redusere luseutvikling på lokaliteter der dette brukes.

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Randi Grøntvedt

Del artikkel