Schmallenbergvirus kan infisere storfe, sau og geit og forårsake alvorlige misdannelser ved infeksjon i første delen av drektigheten. I løpet av 2011 ble et høyt antall storfe- og småfebesetninger i store deler av Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike, Luxemburg og Sørøst-England infisert med Schmallenbergviruset.
I sommer og høst har viruset spredd seg i Sveits hvor mer enn 120 storfebesetninger er påvist smittet, og i Frankrike til Bretagne hvor det er stor mjølkeproduksjon. Britiske eksperter vurderer at viruset i løpet av høsten vil spre seg østover til Wales og nordover mot Skottland.
I Danmark ble Schmallenbergvirus påvist i sviknott (Culicoides) fanget sør på Jylland i oktober 2011. Her ble det også påvist antistoffer mot virus i prøver fra storfe. En misdannet og dødfødt kalv på Fyn i sommer er det første og foreløpig eneste danske husdyr som har testet positivt for Schmallenbergvirus. Funnene i Danmark var ventet på bakgrunn av en rekke positive besetninger nord i Tyskland. Det foreligger ingen øvrig informasjon om utbredelsen av viruset i Danmark.
I Sverige ble det på forsommeren undersøkt for antistoffer mot Schmallenbergvirus i tankmjølkprøver fra 650 mjølkefebesetninger i Sør-Sverige og i serum fra 150 småfebesetninger. Det ble påvist antistoffer i blodet fra tre storfe (i en besetning) og en sau fra Blekinge. Statens Veterinärmedisinska Anstalt (SVA) konkluderer at et lite antall sviknott smittet med virus ble introdusert til Sverige høsten 2011 og at disse infiserte noen dyr. SVA vurderer det som lite sannsynlig at smitten har overvintret i Sverige.
I Norge gjennomførte Mattilsynet og Veterinærinstituttet en overvåking av Schmallenbergvirus i foster og døde avkom våren 2012. 21 lam, fem storfekalver samt to rådyrkalver ble undersøkt med PCR-teknikk, men virus ble ikke påvist i prøvene fra noen av de undersøkte dyra. I november, når sviknottsesongen er over, vil det bli gjennomført en serologisk undersøkelse av tankmjølk fra alle mjølkeproduksjonsbruk i kystnære områder av Sør-Norge, fra Sør i Rogaland til svenskegrensen. Hensikten med undersøkelsen er å avdekke om Schmallenbergvirus er blitt introdusert til Norge og i hvilket omfang. Eventuelle seropositive tankmjølkprøver vil bli fulgt opp med enkeltdyrundersøkelser i besetningen og nærmere undersøkelser av nærliggende storfe- og småfebesetninger.
Les mer om Schmallenbergvirus i vårt faktaark
Les mer om overvåkningen hos Mattilsynet
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Tormod Mørk