Utvikling av antimikrobiell resistens blitt en økende trussel mot global folkehelse. Resistente bakterier og resistensgener kan spres til og mellom mennesker på mange måter, og en av dem er via matkjeden. NoResist skal studere den norske matproduksjonskjeden fra fôr til bord, med hovedfokus på fjørfekjeden. Prosjektet vil se både på utvikling, forekomst og spredning av resistens, og på tiltak for å forbygge og redusere resistens. Mekanismer og pådrivere for overføring av resistensgener vil bli studert både i tarm og miljø, også i biofilm. Betydning av overlevelse og reservoarer i produksjonsmiljø vil bli undersøkt, også med tanke på miljøbakterier som mulige reservoarer for resistensgener. Videre vil prosjektet se på effekt av vask og desinfeksjon i besetninger, om biofilm har noen betydning i denne sammenheng og hvilke desinfeksjonsmidler som er mest effektive mot resistente bakterier i produksjonsmiljøet, f.eks. i biofilm. I Norge har det i tillegg det siste året vært uttrykt bekymring rundt bruken av koksidiostatika i kyllingfôret og dets betydning i forhold til utvikling av resistens. Prosjektet vil også spesifikt undersøke dette.
Samarbeidspartnere
Partnerne i prosjektet, Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen, Folkehelseinstituttet og Nofima har i en årrekke vært sentrale kompetanse- og forskningsinstitusjoner i Norge innen antimikrobiell resistens. Veterinærinstituttet, som er prosjekteier, har de siste 15 årene hatt ansvar for det nasjonale overvåkningsprogrammet for antimikrobiell resistens hos dyr og mat (NORM-VET), og er nasjonalt referanselaboratorium innen dette området. Prosjektet vil foregå i samarbeid med fjørfenæringen gjennom næringens fagorganisasjon Animalia.
Mål for prosjektet
Hovedmålet er utvidet og ny kunnskap om utbredelse og spredning av antimikrobiell resistens i den norske matproduksjonskjeden som så kan brukes til å motvirke utvikling av slik resistens.
Delmål:
1. Utvidet kunnskap om forekomst og mulige tilstøtende reservoarer for resistens i hele produksjonskjeden for fjørfe
2. Identifisering av risikofaktorer for forekomst av resistens i den norske produksjonskjeden for fjørfe
3. Ny kunnskap om resistensspredning fra fjørfe via fjørfeprodukter til menneske
4. Ny kunnskap om mekanismer og drivere for spredning av resistens i forskjellige deler av produksjonskjeden for fjørfe
5. Ny kunnskap om betydningen av koksidiostatika i kyllingfôr for utvikling og spredning av resistens
6. Identifisering av tiltak som kan forebygge og redusere utvikling, forekomst og spredning av resistens i den norske produksjonskjeden for fjørfe