Oppfølging av E. coli O104-utbruddet i Tyskland

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet er i kontinuerlig kontakt med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet om utviklingen i E. coli O104-utbruddet i Tyskland.

Veterinærinstituttet har metoder og kompetanse som gjør det mulig å påvise bakterien i prøver fra mat, dyr og miljø.

Inntil det foreligger sikrere informasjon om hva som kan være smittekilden, vil Veterinærinstituttet ikke anbefale at det settes i gang undersøkelser av matvarer solgt på det norske markedet.

Veterinærinstituttet overvåker situasjonen nøye og vårt råd om å ikke undersøke matvarer solgt i Norge, vil kunne endres på kort varsel dersom man finner smittekilden eller får sjukdomstilfeller smittet i Norge.

Bakterien er en Shigatoksinproduserende E. coli (STEC) og produserer giftstoffet shigatoksin 2, men mangler tilheftningsegenskapen intimin (eae) som vanligvis er til stede i slike diaréfremkallende E. coli. Bakterien regnes som spesielt aggressiv.

Typiske sykdomsfremkallende STEC har sitt reservoar hos drøvtyggere, spesielt storfe og sau. Det er lite kunnskap om E. coli O104 hos drøvtyggere, men bakterien har blitt påvist fra storfe.

Smitte til menneske kan skje via forurenset mat og vann, eller ved direkte kontakt med avføring/gjødsel fra disse dyrene. 

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet

 

factbox 

God kjøkkenhygiene er alltid viktig!
En rekke sykdomsfremkallende agens (bakterier, virus og parasitter) kan overføres til mennesker via maten vi spiser. Eksempler på dette er Salmonella, Campylobacter, VTEC/EHEC og Toksoplasma.

En innarbeidet god kjøkkenhygiene er derfor viktig for å forhindre at sykdomsfremkallende agens spres på kjøkkenet og mellom matvarer, og at ev. mat med sykdomsfremkallende agens skal kunne forårsake sykdom hos mennesker.

Generelle råd er som følger:

  • ikke smak på rå kjøttdeig eller andre rå kjøttprodukter
  • hold rå kjøttprodukter atskilt fra mat som ikke skal varmebehandles
  • all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker og lignende) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • kylling bør alltid gjennomstekes eller gjennomkokes
  • andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • skyll godt grønnsaker som skal spises rå
  • vask skjærefjøl og redskaper benyttet til å behandle rå kjøttvarer før de benyttes til å behandle andre matvarer
  • oppbevar kjølevarer i kjøleskap
  • unngå upasteurisert melk og melkeprodukter produsert av upasteurisert melk
  • vask alltid hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider

Del artikkel