Psoroptes ovis er påvist hos en alpakka som etter avliving ble sendt til obduksjon. De parasittologiske undersøkelsene av alpakkaen er gjort av Veterinærinstituttet som bistår Mattilsynet fortløpende med faglige råd om smitteforebygging og bekjempelse av Psoroptes ovis. Det prøvetatte dyret er født i Norge i 2012, og innkjøpt i 2014 fra et alpakkaoppdrett i Hedmark hvor samme midd ble påvist tidligere i år. I besetningen er det nå bare en alpakka tilbake. Det aktuelle dyret ble avlivet på grunn av bevegelsesproblemer, som ikke hadde sammenheng med forekomsten av Psoroptes ovis.
Det er andre gang man finner Psoroptes ovis i prøve fra øre fra alpakka i Norge. Det første tilfellet var i januar 2015.
Det er usikkerhet rundt, men mistanke om at søramerikanske kameldyr smittet med Psoroptes ovis kan være et reservoar for parasitten og kan overføre den til sau.
Ondarta saueskabb er utbredt i store deler av verden, men ble utryddet i Norge allerede i 1894. Parasitten er årsak til ondarta saueskabb, men forårsaker også skabb på kroppen til storfe og hest samt øreskabb hos hest, sau, geit, kanin og kameldyr. Hos sau fører midden til betennelsesreaksjoner med intensiv kløe, veskeutsvedning, skorper som brer seg på huden og løsning av ulla. Saueskabb er svært smittsomt og spres lett fra dyr til dyr.
Aktuelle lenker:
Veterinærinstituttets faktaark om saueskabb
Les Mattilsynets nettsak
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Tormod Mørk