Nytt forskningsprosjekt på fiskehelse

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har fått innvilget støtte til to nye forskningsprosjekter fra (Emerging and Major Infectious Diseases of Livestock) EMIDA. Ett av prosjektene ser på flavobakterier og har tittelen "Control of Flavobacteriaceae infections in European fish farms".

Sjukdom forårsaket av bakterier i familien Flavobacteriaceae (Flavobacterium som vi finner i ferskvann og Tenacibaculum- arter i sjø) medfører store tap i fiskeoppdrett verden over. I Norge var det i 2008 en dramatisk økning i antall utbrudd av systemisk infeksjon med Flavobacterium psychrophilum hos regnbueørret. Tidligere har bakterien for det meste vært påvist i forbindelse med sår og finneråte hos laks (Salmo salar) og ørret (Salmo trutta).I 2009 forårsaket sjukdommen tap hos stor regnbueørret i en fjord med lav salinitiet.

Tenacibaculum sp. har i Norge gjennom flere år blitt påvist i forbindelse med sår hos laks i sjø og ser ut til å ha vist økt forekomst i 2009.

Hovedmålet med søknaden er bedre å forstå epidemiologien til disse patogenene (spesielt med hensyn på overlevelse i miljøet, smitteveier som vertikal overføring, mm), utvikle spesifikke diagnostiske tester og identfisere en eller flere bakteriestammer som kan egne seg til vaksine. Stammer av Flavobacterium psychrophilum og Tenacibaculum spp skal blant annet karakteriseres ved hjelp av genetiske metoder.

Åtte partnere deltar: Frankrike (INRA), Italia (IZS), Finland (Åbo Akademi), Danmark (Danmarks Tekniske Universitet) Sveits (FIWI/ICM) og Norge (VI Bergen), og to næringsaktører: Frankrike (Phylogene) og Norge (Pharmaq).

Veterinærinstituttet har lenge arbeidet med forskjellige problemstillinger rundt denne bakteriegruppen og man ser fram til å sette dette arbeidet inn i en større sammenheng med gode samarbeidspartnere.

EMIDA (Emerging and Major Infectious Diseases of Livestock) prosjektene er av stor betydning for internasjonal nettverksbygging og Veterinærinstituttets utviklling som international forskningsinstitusjon.

Kontaktpersoner:
Anne Berit Olsen
55 36 38 18
anne-berit.olsen@vetinst.no

Hanne Nilsen
55 36 38 35
hanne.nilsen@vetinst.no

Del artikkel