Tularemi (harepest) skyldes infeksjon med bakterien Francisella tularensis. I Norge diagnostiseres tularemi sporadisk hos hare. Sjukdommen opptrer i sommerhalvåret, og forekomsten varierer fra år til år. Det synes som om smitten er spesielt utbredt på Østlandet denne sommeren.
Tularemi ses oftest hos viltlevende dyr, og haren er spesielt følsom. Den dør vanligvis av blodforgiftning 2-5 dager etter at den har blitt smitta. Også mange smågnagere vil dø av denne infeksjonen, men her er det betydelige artsvariasjon. En del smågnagere kan overleve og fungere som et smittereservoar i naturen. Kjæledyr og husdyr er vanligvis lite mottakelige for tularemi.
Tularemi kan også opptre hos menneske (zoonose). For å unngå smitte må man være forsiktig med å håndtere døde eller sjuke harer eller smågnagere, og være oppmerksom på mulig forurensing av vannkilder. Jegere bør ikke håndtere harer som virker syke og oppfører seg unormalt i los. Hunder og katter som har vært i kontakt med dødt eller sjukt vilt kan ha bakterien i munnhula og overføre smitten til mennesker via slikking eller bitt.
Kontakt Mattilsynet dersom du observerer sjukt eller dødt vilt.
Faktaark om harepest (tularemi)
Mattilsynets nyhet om harepest
Folkehelseinstituttets informasjon om tularemi
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Kjell Handeland, veterinær/forsker, Seksjon for vilthelse
Tlf. 23 21 63 50, E-post: kjell.handeland@vetinst.no
Turid Vikøren, veterinær/forsker, Seksjon for vilthelse
Tlf. 23 21 63 51, E-post: turid.vikoren@vetinst.no